Teknoloji

AnTuTu AI Review ile telefonların yapay zekâ performansını ölçecek

antutu yapay zekâ

Yapay zekâ 2018’de akıllı telefon pazarının en çok konuşulan kavramlarından biri oldu. Pek çok üretici cihazlarının yapay zekâ yetenekleriyle övünmüş ve bu da telefonlar arasındaki büyük farkların anlaşılmasını zorlaştırmıştı. Akıllı telefonların performanslarını ölçmekte kullanılan en popüler araçlardan biri olan AnTuTu bu yetkinliğini yapay zekâ alanına da taşımaya karar verdi. Şirket telefonların yapay zekâ performanslarını ölçebilmek adına AI Review isimli bir araç geliştirdi.

AnTuTu yeni aracının duyurusu için yayınladığı blog yazısında yapay zekânın sistem performansını ölçmekte kullanılan mevcut performans araçlarına kıyasla daha karmaşık bir mesele olduğuna dikkat çekti. AI Review’de Sınıflandırma ve Nesne Tanıma olarak adlandırılan iki farklı kategori bulunuyor.

Inception v3 nöral ağının üstüne kurulan ilk testte 200 görsel yer alıyor. İkinci testte ise MobileNet SSD nöral ağı üstünde gösterilen 600 kareli bir video kullanılıyor. Bu görseller ardından akıllı telefon üreticisi tarafından sağlanan Yazılım Geliştirme Kiti’ne ekleniyor ve eğer yonga yapay zekâ algoritmalarını desteklemiyorsa araç TFLite benchmark yöntemine geçiş yapıyor. Ancak ikinci senaryonun büyük ölçüde güvenilmez olduğunu belirtmek gerekiyor.

Nihai puan testin hızı ve doğruluğuyla şekilleniyor. Eğer hız için doğruluktan taviz verildiyse puan aşağıya çekiliyor. Böylelikle telefonun daha yüksek puan için hile yapmasının engellenmesi amaçlanıyor.

AnTuTu farklı platformlardaki yapay zekâ skorlarının çok farklı olmayacağını belirtmeyi de ihmal etmiyor. Şirketten yapılan açıklamada, aracın sistemin genel performansından ziyade yapay zekâ performansına odaklandığı vurgulandı. Açıklamada aracın hâlâ geliştirme aşamasında olduğunun da altı çizildi.

İLGİLİ HABERLER