Teknoloji

Android uygulama geliştiricisinden korsanları cezalandırmak için yaratıcı çözüm

today-calendar-korsan-090215

Android’in popüler takvim uygulamalarından Today Calendar’ın geliştiricisi Jack Underwood’un başı uygulamasını korsan olarak kullananlar nedeniyle bir hayli ağrıyor. 6 dolarlık uygulamanın kullanıcı tabanının yüzde 85’lik kısmını korsan kullanıcıların oluşturması nedeniyle harekete geçen Underwood, korsanları cezalandırmak için oldukça yaratıcı bir çözüm geliştirdi. Today Calendar’ı korsan olarak kullananlar, takvimlerinde korsanlık temalı çok sayıda etkinlikle karşı karşıya kalıyor.

Korsan neredeyse ilk günden beri yazılım endüstrisinin en büyük sorunları arasında yer alıyor. Bazı cephelerde bu sorunun çözümü için önemli aşamalar kaydedilse de, mobil uygulamalar için henüz etkin bir çare bulunabilmiş değil. Özellikle uygulamaların resmi kanallar dışında dağıtılabildiği Android’de bu durum çok daha ciddi bir soruna dönüşebiliyor. Korsanlığın arkasında yatan motivasyonları anladığını ve kısmen de olsa hak verdiğini söyleyen Underwood, 6 dolarlık fiyat etiketinin yüksek olduğunu ve uygulamanın bazı ülke mağazalarında yer almadığını dile getirdi.

Jack Underwood’un korsanla mücadele yöntemleri konusunda da ilginç görüşleri bulunuyor. Dijital haklar yönetimi çerçevesinde geliştirilen mücadele yollarına inanmadığını belirten Underwood, bu yöntemlerin bir şekilde aşılacağını ve kendisinin enerjisini uygulamayı geliştirmek için harcamayı seçtiğini ifade etti.

Yine de, korsanların cezalandırılması gerektiğini söyleyen geliştirici, bunun masum kullanıcıları etkilemeyecek bir şekilde yapılması gerektiğini belirtti. Kendisinin bu yaklaşım çerçevesinde Today Calendar’ı korsan kullandığını tespit ettiği kullanıcıların takvimlerini korsan temalı etkinliklerle doldurduğunu ifade eden Underwood, bu cezanın etkisini yavaş yavaş gösterdiğini söyledi. Korsan etkinliklerden bıkan kullanıcıların sevdikleri takdirde uygulamayı satın almasını bekleyen Underwood, uygulama kaldırıldığı takdirde de kullanıcı korsan olduğu için herhangi bir kayıp yaşamayacak.

İLGİLİ HABERLER