Teknoloji

Android R ile beklenen özellik kullanıcıların hayatını kolaylaştıracak

nokia 5.1 plus inceleme

Şu anda gündemde Android Q var, ancak mobil işletim sisteminin gelecek yıl çıkacak sürümü olan Android R’da bulunacak bir yenilik hakkında ipucu verildi.

Google’ın Android’in mühendislikten sorumlu başkan yardımcısı olan Dave Burke, Twitter hesabı üzerinden Android R için planlanan yeniliklerin arasında kaydırılan ekran görüntülerinin olacağını kaydetti.

Tabii ki, şu an için hiçbir şey kesinleşmiş değil. Zaten Burke de, Android ekibinin Android R sürümünde kaydırılan ekran görüntülerini uygulamaya koymayı umduğunu belirtti. Yine de, Android yazılım mühendisi Dan Sadler da tartışmaya katıldı ve Burke’un ortaya koyduğu hedefi kabul etti.

Google’ın kaydırılan ekran görüntüleriyle ilgili daha net bir yaklaşım ortaya koyması memnun edici sayılır. Google I/O 2019 kapsamında gerçekleştirilen bir sohbet oturumunda Burke, bu özelliğin iyi bir fikir olabileceğini ve yerine getirmemek için hiçbir sebep olmadığını kaydetti. Bir başka Android yöneticisi de bunu doğrulamıştı, ancak kaydırılan ekran görüntüleri özelliğinin öncelikli bir özellik olmadığını belirtmişti.

Duyuru bir açıdan 180 derece dönüş niteliğini de taşıyor. Çünkü Google geçtiğimiz nisan ayında bu özelliğin şu an için düşünülmediğini kaydetmişti.

Google, kaydırılan ekran görüntülerini alma özelliğini Android R sürümünde getirmeyi planladığına göre, bu özelliği Android Q’da beklememek gerekiyor. Eğer Huawei, LG, OnePlus, Samsung veya Xiaomi markalı bir telefona sahipseniz, bu sizin için bir sorun değil. Çünkü bu telefonlarda birkaç yıldır söz konusu özellik bulunuyor.

Kaydırılan ekran görüntülerini alma özelliği saf Android’de bulunmayan tek özellik değil. İkiz uygulamalar, sistem profilleri, ekran kapalı hareketleri de eksik olanlar arasında bulunuyor. Kimbilir, belki Android R sürümüyle birlikte saydığımız bu diğer eksiklikler de kapatılır.

Kaydırılan ekran görüntüleri nedir?

Normalde bir akıllı telefon ya da tablette ekran görüntüsü aldığınızda, sadece gösterilen ekranın görüntüsü alınır. Kaydırılan ekran görüntüsü ise bir makale veya tartışma gibi uzunluğu bir ekran boyunu aşacak içeriklerin ekran görüntüsünün tamamını, kesintisiz biçimde almayı sağlıyor.

Bu işlev çeşitli Android telefonlarda, özelleştirilmiş kullanıcı arayüzlerinin bir özelliği olarak sunuluyor. Aynı zamanda ekran boyundan daha uzun içeriklerin ekran görüntüsünü tek seferde almayı sağlayan üçüncü taraf uygulamalar da mevcut.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER