Teknoloji

Android Go telefonları için Oreo sürümü dağıtıma çıkıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google ilk kez geçtiğimiz mayıs ayındaki I/O 2017 etkinliğinde gösterdiği, Android’in temel unsurlarını barındıran versiyonunu nihayet yayınlıyor. Teknoloji devi Android Oreo Go sürümünü Android 8.1 ile birlikte üreticilere dağıtmaya başladı. Önümüzdeki 24 saat içinde bu sürümün mevcut telefonlara dağıtıma çıkması bekleniyor.

Google’ın mobil işletim sisteminin bu optimize edilmiş versiyonu sadece 512 MB ile 1 GB arasında bellek barındıran cihazlarda çalışacak şekilde geliştirildi. Geniş depolama alanına sahip olmayan, aynı zamanda daha pahalı bileşenleri içermeyen telefonlarda fazla yük getirmeyecek ve daha hızlı çalışacak şekilde tasarlandı. Temel uygulamalar tam boyutlu versiyonlarına göre yüzde 50 oranında daha küçükken, hız tarafında da yüzde 15’lik bir artışı kaydediyor.

Bir Android Go telefonunda bulunacak ön yüklü uygulamalar paketi içinde Google Asistan Go, Files Go, Google Go, Google Haritalar Go, Gmail Go, YouTube Go, Gboard, Chrome ve Play Store bulunuyor. Bu uygulamaların büyük bir çoğunluğu daha basit kullanıcı arayüzlerine sahip, daraltılmış versiyonlar olma özelliğine sahip. Örneğin YouTube’a baktığımızda, bu uygulama videoları mümkün olduğu kadar düşük çözünürlükte yüklüyor.

Files Go ise daha küçük depolama alanlı telefonların alanlarını daha kullanışlı ve yönetilebilir hâle getiriyor. Bunu yaparken kullanılmayan dosyaları ve uygulamaları silmeyi öneriyor. Aynı zamanda dosyaları buluta yedeklemeyi kolaylaştırıyor, onları çevrimdışı görüntülemeye de imkan sağlıyor.

“Search Lite” olarak bilinen Google Go ise bilgi aramasını daha hızlı hâle getiriyor. Play Store, Chrome for Go gibi uygulamalar ise çok farklı nitelikler içermiyor. Örneğin Chrome’da, Veri Tasarrufu işlevi başlangıçta açık şekilde geliyor ve kullanıcıların veri tasarrufuna yardımcı oluyor.

Google, Hindistan’da düzenlediği özel bir etkinlikte, iş ortaklarının ilk Android Go telefonlarını 2018’in başlarında çıkaracağını açıkladı. Bu telefonların Türkiye’de satışa sunulup sunulmayacağını şu an için bilmiyoruz. Ancak Android One projesini dikkate alırsak, Go telefonlarının da ülkemize gelmesini bekleyebiliriz.

İLGİLİ HABERLER