Manşetler

Android O hız, pil ömrü, güvenlik gibi hayati unsurlara odaklanıyor

android oGoogle’ın Android O’yu duyurmasının üstünden yaklaşık iki ay geçti, ancak mobil işletim sisteminin bir sonraki büyük güncellemesinde hangi özelliklerin yer alacağını ancak şimdi detaylı şekilde öğrenme fırsatı elde ediyoruz.

Google, bu yıl odaklanılan en önemli özelliğin telefonlarda “hayati” önem taşıyan pil ömrü, güvenlik, başlatma zamanı ve kararlılık olduğunu söylüyor.

Güvenlik tarafında Google, Google Play Protect olarak adlandırılan yeni bir özellik çıkarıyor. Google uzun zamandır Play Store’daki uygulamaları zararlı olup olmadıklarını kontrol etmek amacıyla tarıyor, ancak şimdi bunu daha gözle görülür şekilde yapacak, kullanıcılara telefonlarındaki uygulamaların yakın zamanda tarandığını, Play Store’da olduklarında gösterecek.

Başlatma zamanı tarafında ise Google, sistemin iki kat daha hızlı başlatılacağını ve uygulamaların hepsinin de daha hızlı çalışacağını söylüyor. Tüm bunlar işletim sisteminin çekirdeğinde yapılan yoğun değişiklikler sayesinde gerçekleşecek.

Pilde ise, Android arka taraftaki konum takibi ve uygulama aktivitelerine mantıklı limitler uygulayacak, böylelikle telefonun pilinin gereksiz yere tüketilmesinin önüne geçilecek.

Bunun dışında kullanıcı arayüzünde küçük, ancak dikkate değer bazı değişiklikler de olacak.

Android O ile birlikte gelecek arayüz değişikliklerinin başında, tıpkı iOS’te olduğu gibi, bir uygulamayla ilgili bekleyen bildirimlerin nokta işaretiyle gösterilmesi olacak. Bir bildirim beklemede olduğunda, ilgili uygulamanın ikonunun sağ üst köşesinde küçük bir nokta görünecek. Google sayı gösterimi yapmıyor, kaç bildirimin beklediğini göstermiyor. Bunu görmek için bildirimlere bakmak gerekecek. Uygulama ikonuna uzun süre bastırarak ilgili bildirimi görmek ve etkileşim kurmak mümkün olacak.

Ayrıca Google metin doldurma işini daha da pratik hâle getiren bazı yenilikler getiriyor. Örneğin, sadece Chrome’a değil, tüm uygulamalara otomatik doldurma özelliği geliyor. Metin seçimi de çok daha kolaylaşıyor. İmleçleri sürüklemek yerine, Android telefon veya adres gibi seçilen nesneleri otomatik olarak tanıyor ve bunların üstüne tıklatıldığında hepsini birden seçiyor. Kullanıcılar seçim yaptıklarında açılan menüde ise tavsiye edilen bir uygulamayı görecekler. Örneğin telefon numarası seçildiğinde aksiyon menüsünde telefon uygulamasının kısayolu da olacak.

Android O ile ilgili olarak daha önceden bilinen birtakım yenilikler de tekrarlandı. Örneğin bildirimler, eklenen bildirim kanalları sayesinde daha düzenli hâle geliyor, her bir kanalı seçerek sessize almak veya öncelik vermek mümkün oluyor. Bununla birlikte geliştiriciler uygulama ikonlarını şekli değişecek şekilde ayarlayabiliyor; böylelikle telefonun özelleştirilmiş temasına daha iyi uyum sağlıyor.

Android O sürümüyle birlikte gelen bir diğer önemli değişiklik de üreticilerin cihazlarını Android’in yeni versiyonlarına daha kolay şekilde güncellemesi olacak. Android’in yavaş güncelleme süreçleriyle her zaman problemleri olmuştu, “O” sürümüyle birlikte bunların aşılması hedefleniyor.

Android O beta sürümlerinden ilki yayınlanıyor

Android O’nun ilk herkese açık beta sürümü bugün yayınlanıyor. Buradan kayıt olarak şu cihazlara indirmek mümkün oluyor.

  • Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player
  • Pixel C, Pixel, Pixel XL

Yükleme yapıldıktan sonra Android Nougat’ın kararlı sürümüne dönülmek istendiğinde, cihazın sıfırlanması gerekiyor. Ayrıca çeşitli hatalar da kullanıcıların karşısına çıkabilir. Bunlar da Android O’nun beta sürümünün birincil cihaza yüklenmemesi gerektiğini gösteriyor.

Android O ile ilgili bilinmeyen en önemli unsurlardan bir tanesi adının ne olacağı. Google genellikle Android’in versiyon adını çıkışına az zaman kalmadan açıklamıyor, bu nedenle birkaç ay daha beklememiz gerekebilir. Android O’nun resmi adını büyük ihtimalle sonbahara girilinceye kadar öğrenmiş oluruz.

Android O, Google’ın mobil işletim sisteminin en sessiz, dikkat çekmeyen sürümlerinden biri olacak gibi görünüyor. İlgi çekici, insanlarda merak uyandıran görsel veya işlevsel değişiklikler fazla değil gibi görünüyor. Ancak işletim sisteminin temelinde yapılan değişiklikler sayesinde Android daha kararlı ve daha kullanıcı dostu bir işletim sistemi hâline gelecektir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER