Manşetler

Android Lollipop çıktıktan 16 ay sonra en çok kullanılan sürüm oldu

android lollipop

Google’ın Android işletim sistemiyle yüklü olan telefonlara güncellemeler genellikle uzun bekleyişlerin ardından geliyor. Bu da bir ana işletim sistemi sürümünün ekosistem içinde yaygın bir kullanım alanına erişmesinin epey uzun bir zaman almasına neden oluyor. Lollipop için de durum böyle oldu.

Google, Android 5.0 Lollipop’u yayınladıktan tam 16 ay sonra bu işletim sistemi Android ekosisteminin en popüler versiyonu olmayı başarabildi. Aylık olarak bizzat Google tarafından yayınlanan istatistiklere göre Lollipop Android’in yüklü olan versiyonları içinde yüzde 36.1’lik bir paya sahip. Böylelikle yüzde 34.4’lük paya gerileyen KitKat’ı az farkla da olsa geçiyor. En son sürüm olan Marshmallow ise payını yüzde 2.3’e yükseltti.

Açıklanan istatistikler gösteriyor ki, Android kullanıcıları toplam 10 farklı Android versiyonuna dağılmış durumda. Bu da ekosistemin dağınıklığını açık bir göstergesi. Sonuç olarak Android üzerine geliştirme yapan geliştiricilerin ekosistem genelindeki geniş cihaz yelpazesinde düzgün işleyecek uygulamalar ve servisler geliştirmesi için daha fazla çaba harcamaları gerekiyor.

Bu arada son sürümlerin kullanıcılara geç ulaşması platformun yeni özelliklerinin kullanımının yaygınlaşmasını da geciktiriyor. Son zamanlarda akıllı telefon arenasında yaşanan gelişimlerin büyük kısmını yazılım tabanlı özellikler oluşturuyor; bunların arasında sesle kontrol, daha iyi kamera yazılımları ve daha çekici ve kullanışlı kullanıcı arayüzleri bulunuyor. Google her ne kadar yenilikçilik tarafında Apple’ın iOS’teki hızını yakaladığını görsek de, yapılan yenilikler erken safhada iOS’tekine göre çok daha dar bir kullanıcı kesimine ulaşıyor.

İLGİLİ HABERLER