Dosya

Android 5.0 Lollipop: Hangi cihazlara, ne zaman gelecek?

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

android-lollipop

Google’ın mobil işletim sistemi Android’in en yeni sürümü olan Android 5.0 Lollipop ilk olarak akıllı telefon Nexus 6 ve tablet Nexus 9’da boy gösterecek. Bu yeni cihazların satışı kasım ayının ilk günlerinde başlayacak. Ancak pek çok kişinin merak ettiği esas nokta ise Android 5.0 Lollipop’un mevcut cihazlara ne zaman geleceği. Bu soruya cihaz üreticileri tarafından verilen yanıtları yazının devamında bulabilirsiniz.

Nexus cihazları

Bugüne kadar Android güncellemelerini alma konusunda ilk sırada yer alan Nexus cihazları, bu pozisyonunu Android 5.0 Lollipop’ta da sürdürüyor. Google yaptığı açıklamaya sadık kalarak Nexus 4, Nexus 5, Nexus 7, Nexus 10 ve Google Play Edition cihazlarına güncellemeyi 1 aylık bir süre içerisinde ulaştırdı. Akıllı telefon Nexus 6 ve Nexus 9 tablet ise Android 5.0 Lollipop’un yüklü geldiği ilk cihazlar olarak piyasaya sürülmüştü.

HTC

Android güncellemelerini 90 gün içinde kullanıcılarına ulaştırmayı taahhüt eden HTC, HTC One serisinin güncellemeyi alacağını Android 5.0 Lollipop resmen duyurulduktan kısa bir süre sonra açıklamıştı. HTC adına yapılan açıklamada şirketin Android 5.0 ile gelen yenilikleri heyecanla beklediği ve güncellemeyi kullanıcılara ulaştırmak için sabırsızlandığı belirtilmişti. Google’ın güncellemenin nihai sürümünü teslim etmesinin ardından 90 gün içinde HTC One (M8) ve One M7 güncellemelerinin yayınlanacağı, bu iki cihazı daha sonra diğer One serisi cihazlarının takip edeceği ifade edildi. 90 günlük bu süre 4 Kasım itibarıyla başlarken, en geç 2015’in şubat ayı itibarıyla HTC One (M7) ve (M8)’in Lollipop güncellemesini alması öngörülüyor. Güncellemeyi alacak diğer HTC cihazları içinse son tarih 2015’in mayıs ayına çekiliyor. Google için Nexus 9 tableti geliştiren HTC, Android 5.0 Lollipop üzerinde çalışma fırsatını erkenden yakalamıştı.

LG

LG’nin Android güncellemelerini cihazlarına ulaştırma konusunda en hızlı üretici olmadığı bilinen bir durum. Android 5.0 Lollipop güncellemesinin LG cihazlarına ne zaman ulaşacağı konusunda ilk etapta sessiz kalan şirket, daha sonra Twitter hesabı aracılığıyla güncellemenin 2014’ün dördüncü çeyreği itibarıyla cihazlarına dağıtılacağını açıklamıştı. LG’den daha sonra yapılan bir duyuruda ise 10 Kasım haftasıyla birlikte LG G3 için Android 5.0 Lollipop dağıtımının başlayacağı müjdesi verilmilş ve ilk ülkenin Polonya olacağı ilan edilmişti. LG CEO’su Dr. Jong-seok Park da Android 5.0 Lollipop’u G3 sahiplerine hızlı biçimde ulaştırmanın kendileri için bir öncelik olduğunun altını çizmişti.

Motorola

Motorola’nın Android L güncellemesinin dağıtımı konusunda Nexus ve Google Play Edition cihazlarının hemen arkasından gelmesi bekleniyor. Şirket de yaptığı açıklamayla 1. ve 2. nesil Moto X ve Moto G ile Moto G 4G LTE, Moto E, Droid Ultra, Droid Maxx ve Droid Mini cihazlarının Android 5.0 Lollipop güncellemesini alacağını doğrulamıştı. Sözünü tutan şirket Moto G ve Moto X’in Google Play versiyonlarına Android 5.0 Lollipop dağıtımına şimdiden başlamış durumda.

NVIDIA

NVIDIA Shield Tablet, Android 5.0 Lollipop güncellemesini alan ilk üçüncü taraf cihazlardan biri olacak. Güncellemenin tablete dağıtımı 18 Kasım itibarıyla başlayacak. Android 5.0 Lollipop güncellemesi, Shield Tablet kullanıcılarına Grid adını taşıyan bulut oyun servisini de getirecek

Samsung

Samsung’un Android güncellemelerinin dağıtımı konusunda makul bir sicil kaydı bulunuyor. Dolayısıyla Samsung Galaxy S5 ve Galaxy Note 4’ün Android 5.0 Lollipop güncellemesi almasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak Samsung’un çok sayıda ekstra yazılımı da güncellemek zorunda olması süreci uzatıyor.

Samsung’dan konuya ilişkin resmi bir açıklama gelmese de, Galaxy S5’in önümüzdeki aralık ayı itibarıyla Lollipop güncellemesini alması bekleniyor. Galaxy Note 4’ün güncellemeyi alacağı ise bizzat Samsung’un Twitter hesabı aracılığıyla doğrulanmış olsa da, dağıtım konusunda kesin bir tarih verilmiş değil. Geçtiğimiz yıllara ait cihazlardan olan Samsung Galaxy S4 de Android 5.0 Lollipop’a yükseltilecek cihazlar arasında sayılıyor.

Sony

Sony’den yapılan açıklamada Android Lollipop güncellemesinin tüm Xperia Z serisi cihazlara dağıtılacağı belirtildi. Xperia Z, Xperia ZL, Xperia ZR, Xperia Tablet Z, Xperia Z1, Xperia Z1S, Xperia Z Ultra, Xperia Z1 Compact, Xperia Z2, Xperia Z2 Tablet, Xperia Z3, Xperia Z3v, Xperia Z3 Compact ve Xperia Z3 Tablet Compact güncellemeyi alacak Sony cihazlarını oluşturuyor. Sony Z Ultra Google Play Edition ise Android 5.0 Lollipop’un yüklenebileceği ilk Sony cihazı oldu.

İLGİLİ HABERLER