Teknoloji

Analiste göre Google Haritalar’ın iOS platformundaki varlığı bir ömür sürmeyebilir

Geçtiğimiz hafta yayınlanan, ancak henüz Türkiye’deki App Store’da göremediğimiz iOS için Google Haritalar uygulamasının fazla vakit kaybetmeden Apple’ın hışmına uğrayacağını, diğer bir deyişle uygulamanın App Store’dan kaldırılacağını düşünenler var. Bunlardan bir tanesi de Technology Business Research analisti Ezra Gottheil. Analistin söylediğine göre Google Haritalar uygulaması iTunes App Store’da bir ömür boyu kalmayabilir, uygulamanın ileride bir red cevabıyla karşılaşma ihtimali her zaman bulunacak.

Gotheil zamanı geldiğinde, Apple’ın kendi harita uygulamasının mükemmel hâlde olduğunu hissetmesi ve bunu insanlara anlatacak mantıklı bir araç bulduğunda en büyük rakip olan Google Haritalar’ı rekabetin dışında bırakma yoluna gidebilir. Herhalde analistin aklına bu ihtimali getiren şey, Apple’ın geçmişte kendisinin iOS cihazlarına önceden yüklediği uygulamalarla aynı işlevi gösteren uygulamaların App Store’a girişine izin vermemesi. Ancak son zamanlarda baktığımızda ön yüklü uygulamalarla işlev açısından örtüşen uygulamaların da App Store’da yer aldığını biliyoruz. Bu durumda öne sürülen sebep biraz mantıksız gibi görünüyor.

Gottheil Apple’ın şu anda kullanıcıları kendi Haritalar uygulamasını kullanma noktasında zorlamadığını, ancak Apple Haritalar’ın yeteri kadar gelişmesi durumunda bu tutumunu değiştirebileceğini kaydetti. Harita işinde büyük para var ve Apple bu pastadan Google’a pay vermek istemeyecektir, en azından kendi bahçesinde. Gottheil’in bu tahmininin günün birinde gerçek olup olmadığını zamanla göreceğiz, ancak analiste göre Apple’ın şu anda endişeleneceği bir durum söz konusu değil. Ne de olsa tüm iOS kullanıcıları Google Haritalar’ı indirmeyecek, ancak tüm iOS kullanıcılarının cihazlarında Apple Haritalar bulunacak.

Google Haritalar bazı kullanıcılar için Apple Haritalar’dan daha iyi bir seçenek olabilir, ne var ki, Google Haritalar iOS kullanıcı arayüzüne tamamen entegre olmanın avantajlarını içermiyor. Örneğin Apple Haritalar Siri ile eksiksiz bir etkileşim içinde, bu da bir haritayı sesli komutla daha kolay çağırma ve sesli navgasyon işlevlerinden yararlanma fırsatı sunuyor.

Google Haritalar iOS uygulaması henüz Türkiye’ye gelmedi, ancak uygulamayla ilgili merak ettiklerinizi hazırladığımız detaylı uygulama incelemesiyle aktarmıştık. Henüz indirmeyenler veya indiremeyenler bu yazımıza göz atarak bir ön fikir sahibi olabilirler.

İlgili >> ComputerWorld

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER