Teknoloji

AMD Ryzen Pro 5000 serisiyle işletmeler için hafif ve güçlü dizüstü bilgisayarlar gelecek

amd ryzen pro 5000

AMD yeni Ryzen Pro 5000 serisi mobil işlemcilerin duyurusunu gerçekleştirdi. Şirket, Intel’in vPro platformuna rakip olan bu yeni yongaların çoğu son tüketici odaklı Ryzen 5000 serisi işlemciyle aynı Zen 3 mimarisini taşıdığının altını çiziyor.

Ryzen Pro 5000 serisi mobil işlemciler ince ve hafif iş dizüstü bilgisayarları için ödün vermeyen performans ve pil ömrü sunacak. Bunların aralarında Elitebook, Probook, ThinkPad, ThinkBook gibi, çeşitli şirketlerin iş odaklı ürünlerinde gelmesi bekleniyor.

Bu yeni işlemciler kağıt üstünde Ryzen 5000 serisi muadillerine epey benziyor. Başı çeken seçenek olan Ryzen 7 Pro 5850U’da sekiz çekirdek, 16 iş parçacığı, 20 MB tampon bellek ve 4.4 GHz’e kadar yükseltilebilen 1.9 GHz’lik temel çalışma frekansı gibi özellikler bulunuyor.

AMD’nin Ryzen serisi şu anda sadece, sekiz yüksek performans çekirdeği kullanan ince ve hafif dizüstü bilgisayarlar için işlemciler içeriyor. Intel’in Tiger Lake vPro serisinde ise sadece dört çekirdekli işlemci seçenekleri mevcut. Ne var ki, H serisi sekiz çekirdekli bir çipin yolda olduğu söyleniyor. Bu arada Apple M1 yongası ise yüksek performans ve yüksek verimlilik çekirdeklerini bir arada kullanıyor.

Öte yandan AMD’nin yeni serisi içinde Ryzen 5 Pro 5650U (altı çekirdek, 12 iş parçacığı) ve Ryzen 3 Pro 5450U (dört çekirdek, sekiz iş parçacığı) gibi üyeler de bulunuyor. Üç yonga sırasıyla, Ryzen 7 5800U, Ryzen 5 5600U ve Ryzen 3 5400U ile aynı özellikleri içeriyor. Bu üç işlemci de 15W TDP değerine sahip.

Bu yeni yongalar işletmeleri bazı yeni güvenlik özellikleri de sunacak. Bunların arasında Shadow Stack olarak adlandırılan ve zararlı yazılım saldırılarına karşı koruyan bir katman da bulunuyor. Ayrıca AMD, yeni yongaların Microsoft ve OEM’lerle derin entegrasyona sahip olarak daha iyi güvenlik koruması sunacağını belirtiyor. Öte yandan bu PC’ler FIPS şifreleme sertifikasına da sahip.

Tüm bunlara ek olarak yeni yongalar AMD’nin Pro Manageability platformunu da içeriyor. Bu, Intel’in Active Management Technology’sine rakip bir platform olarak nitelendirilebilir ve eksiksiz yönetilebilirlik özellikleri sunuyor. Ryzen Pro 4000 serisinde olduğuı gibi, 5000 serisi de Microsoft’un Endpoint Manager platformunu destekliyor. Bu platform da BT çalışanlarına kurumları içindeki PC, sunucu ve diğer cihazları yönetmelerine izin veriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER