Teknoloji

AMD Ryzen ile performansta Intel’in Core i işlemcilerine meydan okuyor

amd ryzen
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

amd ryzenAMD, Zen çekirdek mimarisini temel alarak geliştirdiği yeni yüksek performanslı masaüstü işlemcisi Ryzen’in ön gösterimini gerçekleştirdi. Çekirdeklerin adından ve AMD’nin yüksek performanslı CPU’ları yeni ufuklara taşıma odağından yola çıkılarak Ryzen olarak adlandırılan bu işlemciler, Zen tabanlı masaüstü ve dizüstü işlemci ürün ailelerinde kullanılacak.

Ayrıca AMD Ryzen işlemcisi içine yerleştirilen bir dizi duyu, uyum sağlama ve öğrenme teknolojilerinden oluşan SenseMI teknolojisini duyurdu. Şirketin belirttiğine göre, SenseMI teknolojisi oyuncu ve bilgisayar tutkunlarının zorlayıcı ihtiyaçlarını karşılamak için mimari, platform, verimlilik ve bilgi işlem konularındaki gelişmeleri bir arada sunuyor.

AMD’nin saat başına yüzde 40’tan fazla performans artışını sağlayan ana faktörlerden biri olan AMD SenseMI teknolojisi Pure Power, Precision Boost, Extended Frequency Range, Neural Net Prediction ve Smart Prefetch gibi beş ana bileşenden oluşuyor.

Pure Power, mili volt ve mili vata kadar doğruluk sağlayan 100 tümleşik sensör, optimum voltaj ve saat frekansı sağlayan tek ısı derecesi ve minimum enerji tüketimi sunan işletim modu olarak nitelendiriliyor. Precision Boost ise yerleşik sensörleri izleyen akıllı mantık saat hızlarını bir saniyede bin defaya kadar 25MHz’lik kademelerle optimize ediyor.

Extended Frequency Range (XFR), sistem soğutma kapasitesi artışı hissettiğinde XFR performansı arttırmak için Precision Boost frekansını yükseltirken, Neural Net Prediction da bir uygulamanın geçmiş hareketlerine göre gelecekteki kullanacağı yolu öngören bir yapay zeka sinir ağı olarak tanımlanıyor. Smart Prefetch olarak adlandırılan karmaşık bir öğrenme algoritması ise bir uygulamanın ihtiyaçlarını anlıyor ve veriyi önceden hazırlıyor, yazılım davranışını takip ediyor.

AMD’nin Ryzen’in ön gösterimini gerçekleştirdiği “New Horizon” etkinliğinde 8 çekirdek ve 16 izlekli 3.4 GHz AMD Ryzen masaüstü işlemcisine ait bazı sunumlar da yaptı. Yakın gelecekte pazara sunulacak Vega GPU’nun ilk sunumu Ryzen ile beraber 4K çözünürlükte akıcı ve yüksek FPS değerleriyle Star Wars Battlefront ? Rogue One oynatılarak gerçekleştirildi.

Blender ve Handbrake temelli görüntü işleme ve video kod çevrimi sunumları da yeni CPU’nun bir çok karmaşık bir üretkenlik görevinde Intel Core i7 6900K işlemcisine yetiştiğini veya geçtiğini gösterdi. 140 Watt’lık TDP değerine sahip Core i7 6900K saf hız ve boost ile çalışırken 95 W TDP değerli Ryzen işlemcisi boost olmadan 3.4 GHz hızında çalıştırılarak işlemcinin vat başına performans verimliliğine dikkat çekildi. Öte yandan 3.4 GHz frekans hızına sahip Ryzen her iki CPU’da da Nvidia Titan X GPU ile çalıştırılarak 4K çözünürlükte Battlefield 1 demosu gerçekleştirildi. Ryzen Core i7 6900K?yı FPS bazında geçti.

AMD Ryzen masaüstü işlemcilerinin 2017 yılının ilk çeyreğinde, dizüstü bilgisayar işlemcilerinin ise 2017 yılının ikinci yarısında dünya genelinde pazara sunulması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER