Teknoloji

AMD giriş seviyesi dizüstü bilgisayarlar için Ryzen 7020 işlemciyi duyurdu

amd ryzen 7020
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

AMD, yeni “Mendocino” Ryzen 7020 ve Athlon 7020 serisi mobil işlemcilerini duyurdu. Intel’in Core i3’üyle rekabet edecek bu çipler, AMD’nin sunumunda “gündelik dizüstü bilgisayar” kullanımı amaçlı olarak nitelendiriliyor. Şirketin bu sözleriyle daha düşük maliyetli ve daha düşük güçlü cihazlara güç sağlamak için tasarlandığı anlaşılıyor. Bunlar teknik olarak AMD’nin yeni Ryzen 7000 mobil serisinden gördüğümüz ilk çipler arasında yer alıyor, ancak bunların hepsi yeni sayılmaz.

Piyasaya sürülecek ilk üç Mendocino yongası Ryzen 5 7520U, Ryzen 3 7320U ve Athlon Gold 7220U’dur. Üçü de 8-15W TDP değerlerine ve Radeon 610M grafiklere sahip. İki Ryzen yongasında 6 MB önbellek ve dört çekirdek / sekiz iş parçacığı bulunurken, Athlon işlemcide 5 MB önbellek ve iki çekirdek / dört iş parçacığı var. Yongalar, AMD’nin “Zen 2” mimarisiyle ve 6nm’lik bir işlemle inşa edildi.

Zen 2 yeni bir mimari değildir. Zen 4, AMD’nin en güncel mimarisidir. Zen 2 ise 2019’da piyasaya sürülmüştü. Bu nedenle bu yongalar yalnızca çok ucuz dizüstü bilgisayarlarda satın alınması tavsiye edilir. Bu yongaların güç vereceği modeller arasında, Acer’ın Aspire 3’ü de yer alıyor.

AMD, yeni çiplerin 12 saate kadar pil ömrü sağlayacağını ve Intel’in Core i3’ünü, üretkenlik ve çoklu görev performansının yanı sıra uygulama başlatma hızında geride bıraktığını iddia ediyor. Muhtemelen Radeon 610M grafikleri, geçmişte düşük bütçeli dizüstü bilgisayarlardan gördüğümüzden daha iyi bir oyun deneyimi sağlayacaktır. Ancak genellikle bu dizüstü bilgisayar kategorisinin oyun için satın alınması tavsiye edilmez.

AMD, 2023 yongaları için adlandırma şemasını daha önce yayınlamıştı ve önceki yıllara göre pek çok şey yenilenmiş gibi görünüyor. En önemli değişiklik, her çipin adının üçüncü hanesinin artık çipin hangi Zen mimarisi sürümünü kullandığını açık biçimde ortaya koymasıdır. Amaç, şirketin eski mimariye sahip yeni yongalar satarak gölgede kaldığını iddia eden müşterilere karşı korunmaktır. AMD’nin daha önce yaptığı gibi, daha düşük güçlü Athlon ve Ryzen CPU’ların önceki yinelemeleri, birkaç yıllık işlemcilere çarpıcı benzerliklere sahip yongaları içeriyordu. Bu özel değişiklik, yakında beklenen 7000 serisinin bazı eski parçaları içerebileceğini mümkün kılıyordu. En azından şimdi, bu çiplerin performansından hayal kırıklığına uğraması muhtemel müşteriler, bilgilendirilmediklerini söyleyemeyecekler.

İLGİLİ HABERLER