Teknoloji

AMD PC satışlarındaki düşüşün yakında sona ermesini bekliyor

amd gpu fsr

İnsanlar artık eskisi kadar çok bilgisayar almıyor ve bu da çip üreticilerinin gelirlerini olumsuz yönde etkiliyor. Ancak AMD bu durumun 2023’ün bitişinden uzun süre önce değişmesini öngörüyor. Şirketin 2022’nin son çeyreğine ait finans raporunu değerlendiren CEO Lisa Su, PC satışlarının 2023’ün ilk çeyreğinde dibi görmesini ve sonra artışa geçmesini beklediklerini belirtti.

Su, PC pazarının 2023’te yüzde 10 oranında küçülmesini ve yıl boyunca toplam 260 milyon bilgisayar satılmasını bekliyor. Araştırma şirketi IDC kısa süre önce 2022’de toplam 292.2 milyon PC satıldığını açıklamış ve hem IDC hem de Gartner pazarın toparlanması için 2024’ü işaret etmişti. Su ise şirket olarak “daha yumuşak bir ilk yarı ve daha güçlü bir ikinci yarı” beklediklerini dile getirdi.

AMD yeni çip seçeneklerinin çıkışına rağmen şirket gelirlerindeki düşüşün 2023’ün ilk çeyreğinde de sürmesini öngörüyor. Lisa Su’nun verdiği bilgiye göre bu yıl içinde şirketin çiplerini taşıyan 250’den fazla dizüstü bilgisayar kullanıcılarla buluşacak.

AMD’nin kârı yüzde 98 oranında azaldı

2022’nin son çeyreğinde şirketin kârı bir yıl önceye kıyasla yüzde 98 oranında azaldı ve 21 milyon dolara kadar geriledi. Ancak yapılan açıklamada bu durumun temel nedeninin Xilinix’in satın alınmasının olduğu belirtildi. İşlemcilerden ve oyun grafik kartlarından elde edilen gelirler ise sırasıyla yüzde 51 ve 7 oranında azaldı.

Talebin toparlanmasını bekleyen AMD, şu sıralarda piyasaya ihtiyaçtan daha az miktarda işlemci ve ekran kartı tedarik ediyor. Lisa Su, şirketin en kısa sürede talep ve arzı eşitlemeyi hedeflediğini belirtmişti.

İLGİLİ HABERLER