Teknoloji

Amazon uzaya binlerce internet uydusu göndermeyi planlıyor

amazon bulut

Amazon, Dünya’nın yakın yörüngesine küresel ölçekte internet bağlantısı sağlayacak binlerce uydu göndermeyi planlıyor. Bu konudaki çalışmaları “Kuiper Projesi” adı altında yürüten şirket, toplamda 3 bin 236 uyduyla dünya nüfusunun yüzde 95’ini kapsama altına almayı hedefliyor. Projenin maliyetinin ne kadar olacağı ve uydu ağının ne zaman hizmet vermeye başlayabileceği gibi detaylar hâlâ belirsizliğini koruyor.

Amazon, internet uyduları üzerine büyük bir proje planlayan ilk şirket değil. SpaceX’in Starlink projesi tamamlandığında neredeyse 12 bin uyduyla internet bağlantısı sağlayacak. Bu işi 5G uydularıyla yapmayı planlayan OneWeb ise ilk uydusunu geçtiğimiz şubat ayında uzaya göndermişti.

Amazon’un konuyla ilgili olarak GeekWire‘a gönderdiği açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Kuiper Projesi’yle Dünya’nın alt yörüngesinde uydulardan oluşan bir takım yıldızı kurmayı istiyoruz. Bu uydular, dünyanın hizmet almayan veya yeterince hizmet alamayan bölgelerine gecikme oranı düşük, yüksek hızlı internet bağlantısı sağlayacak. Bu uzun vadeli projeyle temel, yüksek hızlı geniş bant internet erişiminden yoksun on milyonlarca insana hizmet vermeyi istiyoruz. Bizimle aynı vizyonu paylaşan başka şirketlerle işbirliğine de hazırız.”

Amazon geçtiğimiz kasım ayında uydulardaki verilerin yeryüzüne aktarılması adına 12 adet yer istasyonu kuracağını açıklamış ve bu alanda büyük hedeflerinin olduğunun ipucunu vermişti.

İLGİLİ HABERLER