Teknoloji

Amazon Transcribe, AI destekli transkripsiyon ile 100 dile genişliyor

amazon web services

Amazon Web Services (AWS), Amazon Transcribe ürününe yeni diller ekleyerek, müşterilerine 100 dilde yapay zeka tabanlı transkripsiyon ve yeni AI yetenekleri sunuyor. AWS re:Invent etkinliğinde duyurulan bu yeniliklerle, Amazon Transcribe artık daha fazla konuşulan dili tanıyabilir ve çağrı transkripsiyonları oluşturabilir. AWS müşterileri, Transcribe’ı AWS Bulutu üzerindeki uygulamalarına konuşmadan metne dönüştürme yetenekleri eklemek için kullanıyorlar.

Şirketin bir blog yazısında belirttiğine göre, Transcribe “100’den fazla dilde milyonlarca saatlik etiketlenmemiş ses verisinden” eğitildi ve farklı dillerdeki ve aksanlardaki insan konuşma kalıplarını öğrenmek için kendinden süpervize algoritmalar kullanıyor. AWS, eğitim verilerinde bazı dillerin aşırı temsil edilmediğinden emin olmuş, böylece daha az kullanılan dillerin de sık konuşulanlar kadar doğru olabilmesini sağlamış.

2022’nin sonlarında Amazon Transcribe, 79 dili destekliyordu. Amazon Transcribe, AWS’ye göre birçok dilde yüzde 20 ile 50 arasında doğruluk oranlarına sahip. Ayrıca otomatik noktalama, özel kelime dağarcığı, otomatik dil tanımlama ve özel kelime dağarcığı filtreleri sunuyor. Sesli ve video formatlarındaki konuşmaları ve gürültülü ortamlardaki konuşmaları tanıyabiliyor.

AWS’ye göre, daha iyi dil tanıma, Amazon Transcribe ile yapılan ilerlemelerin, sıkça kullanılan çağrı analitik platformu ile daha iyi doğruluk oranlarına yol açıyor. Amazon Transcribe Call Analytics, şimdi de generatif AI modelleri tarafından destekleniyor ve bir temsilci ile müşteri arasındaki etkileşimleri özetliyor. AWS, bu durumun çağrı sonrası rapor oluşturma işini azalttığını ve yöneticilerin tüm transkripti okumak zorunda kalmadan hızlı bir şekilde bilgi edinebildiğini belirtiyor.

Elbette, AWS AI destekli transkripsiyon hizmetleri sunan tek şirket değil. Otter, bir süredir tüketicilere ve şirketlere AI transkripsiyonları sağlıyor ve Haziran ayında bir özetleme aracı yayınladı. Meta ise neredeyse 100 konuşma dilini tanıyan bir generatif AI destekli çeviri modeli üzerinde çalıştığını duyurdu, ancak bu tam olarak aynı değil.

AWS, Amazon Personalization ürününe de ek yetenekler ekledi, bu ürün müşterilere ürünler sunmalarını veya önceki aktivitelere dayalı olarak yeni gösteriler öneren akış hizmetleri gibi öneriler göstermelerini sağlıyor. AWS, öneri listeleriyle tematik olarak bağlantılı başlıklar veya e-posta konu satırları yazacak İçerik Oluşturma özelliğini ekledi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER