Teknoloji

Amazon kurye robotlarının yarışına Scout ile katılıyor

Amazon robot kuryelerin savaşına altı tekerlekli ve elektrikli Amazon Scout ile dahil oluyor. E-ticaret devinden önce çok sayıda küçük ölçekli girişim ve Domino’s Pizza ile Pepsi gibi büyük şirketler, son kullanıcıya ürün teslimi konusunda otonom kurye robotlar üzerinde çalışmaya başlamıştı.

Scout hakkındaki detaylar şu an için oldukça sınırlı. Ancak robotun tasarımı daha önce görülen örneklere fazlasıyla benziyor. Özellikle Estonyalı girişim Starship Technologies tarafından geliştirilen robotların tasarımıyla Scout arasında büyük bir benzerlik bulunuyor.

Altı tekerleği olan Scout, gücünü elektrikli pilinden alıyor ve yürüme hızında hareket ediyor. Hâlihazırda altı adet Scout, ABD’nin Washington eyaletindeki Snohomish ilçesinde test ediliyor. Bu robotlar, pazartesiden cumaya günün aydınlık olduğu saatlerde kargo teslimatı yapıyor. Amazon’dan verilen bilgiye göre, robotlara ilk etapta insan gözlemciler eşlik edecek. Şirket, robotların yollarındaki hayvan, yaya ve diğer şeylere karşı emniyetli biçimde hareket ettiğinden emin olmak için böyle bir yolun seçildiğini belirtti.

Amazon Scout hâlihazırda test edilen tek kurye robotu değil. Üniversite yerleşkesi ve ofis gibi daha kapalı ortamlarda da kurye robotlarıyla teslimat testleri gerçekleştiriliyor. Ucuz sensörler ve özdevinimli öğrenme teknolojisindeki gelişim, bu robotların yönetimini nispeten kolay hâle getiriyor. Bu cihazların olası hatalarının risklerinin de sürücüsüz otomobillere kıyasla çok daha düşük olması, gelecekte otonom robot kuryelerin yaygınlaşması ihtimalini kuvvetlendiriyor.

İLGİLİ HABERLER