Teknoloji

Amazon Kindle Fire HDX 8.9 tabletini yeniledi

amazon-kindle-fire-hdx-8-9-180914-6

Amazon, özellikle ABD’de büyük başarı gösteren Amazon Kindle Fire tabletlerinin yeni versiyonlarını yayınladı. Bu yılın sonlarında, tatil dönemi alışverişlerinde Apple’ın gelecek ay beklenen iPad modelleriyle rekabet edecek olan amiral gemisi Kindle Fire HDX 8.9 da sahip olduğu yeniliklerle rekabette iddialı olacağa benziyor.

Yenilenen HDX 8.9 geçen yılın modeliyle aynı tasarıma sahip olmakla birlikte iPad’den de yüzde 20 daha hafif, Amazon bu noktanın altını çizmekten geri durmuyor. 2.5 GHz dört çekirdekli Snapdragon 805 yongaset, Amazon’un belirttiğine göre yüzde 70’lik bir performans artışı sağlayacak. Performansın dışında Amazon bu işlemci sayesinde 12 saate varan çalışma sürelerine erişilebileceğini belirtiyor. Qualcomm’un üst sınıf yongasının yanı sıra Dolby’nin Atmos çevresel ses teknolojisi de Kindle Fire HDX 8.9’un bünyesinde yer alıyor. Amazon hoparlörlerin iPad Air’dekine göre iki kat daha yüksek ses çıkışı sağladığını vurguluyor.

Kindle HDX 8.9’da adından da anlaşılacağı üzere 8.9 inç ekran bulunuyor. Bu ekran 2560 x 1600 piksel çözünürlük desteğine bağlı olarak 339 ppi’lik inç başına piksel yoğunluğuna da sahip. “Dinamik Işık Kontrolü” özelliği sayesinde okuma modunda sayfaların beyaz dengesi otomatik olarak ayarlanıyor, böylelikle ekranın değişken çevresel ışık koşullarına göre sürekli kağıda yakın bir görüntü deneyimi sunması sağlanıyor. Yeni HDX 8.9’da 802.11ac Wi-Fi desteği de bulunuyor, böylelikle artık bir standart hâlini alan 802.11n kablosuz ağ teknolojisinin ötesine geçilmiş oluyor.

Yazılım tarafında da önemli değişiklikler mevcut. Tablette yüklü gelen Fire OS 4.0 sürümünde sınırsız çevrim içi fotoğraf depolama, altı adede kadar kullanıcı hesabı desteği, aile bireylerinin aralarında uygulama, oyun, kitap ve video paylaşmalarına olanak sağlayan Aile Kütüphanesi gibi özellikler mevcut. Ayrıca Amazon’un üretkenlik uygulaması WPS Office de dosyaları Amazon’un Cloud Drive bulut servisinde depolayabiliyor.

İlk olarak Fire Phone’da tanıtılan Firefly da tabletlere geliyor. Firefly etrafta görünen herhangi bir nesnenin taranmasını ve daha sonra onunla ilgili bilgilerin ekranda görünüp satın alınmasını mümkün kılıyordu. Buna ek olarak Amazon, Fire TV’de yer alan Geliştirilmiş Yayın ve Tahmin (ASAP) özelliğini tablete de ekledi. Bunun sayesinde kullanıcıların aradığı film ve diziler daha izlenmek için seçilmeden akıtılmaya başlanıyor ve kullanıcı “oynat” tuşuna bastığı anda yayın başlıyor. Fire OS 4.0 Android 4.4 KitKat tabalı olarak geliştirilmiş. KitKat’ın geliştiricilere sunduğu avantajlardan Amazon’un kendi uygulama mağazasındaki uygulamalar da yararlanabiliyor.

Amazon’un diğer yeni tabletleri de Fire OS 4.0 ile çalışıyor. Ayrıca geçen yılın modelleri de Fire OS 4.0’a güncellenecek. Ayrıca Amazon 7 inç ekranlı Kindle Fire HDX’i de satmaya devam edecek. Bu ürünün fiyatında 30 dolar indirime gidildi ve yeni fiyat 199 dolar olarak belirlendi. Kindle Fire 8.9 HDX ise 379 dolarlık ABD satış fiyatına sahip olacak ve bu ürün için de ön sipariş süreci başladı.

İLGİLİ HABERLER