Teknoloji

İtalya’dan Amazon’a büyük ceza

amazon ar

Amazon, İtalya Rekabet Kurumu (AGCM) tarafından pazardaki hakim konumunu kötüye kullanması nedeniyle 1.13 milyar avro cezaya çarptırıldı. AGCM, geçtiğimiz ay da Beats satışları nedeniyle Amazon ve Apple’a 203.2 milyon avro ceza kesmişti.

Yapılan açıklamada, Amazon’un İtalya’da komisyonculuk hizmetleri pazarında mutlak bir hakimiyetinin olduğunu ve şirketin bu gücünü “Fulfillment by Amazon” (FBA) ismini taşıyan kendi lojistik servisini öne çıkarmak için kullanıldığı belirtildi.

AGCM’nin açıklamasına göre, şirketlere Prime etiketi gibi ayrıcalıklardan yararlanmak için FBA ile çalışma zorunluluğu getirildi. Prime servisine katılmak, satıcıların Black Friday indirimlerine ve diğer etkinliklere katılmasını da mümkün hâle getiriyor. AGCM, FBA ile çalışmayan satıcıların Prime etiketini kullanamadığını vurguladı.

Açıklamada Prime ile sunulan imkanların satıcıların başarılı olması için hayati önem taşıdığı vurgulandı. Buna ek olarak, FBA ile çalışan satıcıların çalışmayanlara kıyasla daha yumuşak performans kriterleriyle değerlendirildiği ifade edildi. Son olarak da Amazon’un lojistik platformunu tercih eden satıcıların ürünlerini diğer çevrimiçi platformlardan çekmesinin teşvik edildiği öne sürüldü.

AGCM, Amazon’un eylemlerinin süre ve etki itibarıyla ciddiyet taşıması nedeniyle 1 milyar avronun üstünde bir ceza kesildiğini belirtti. Şirketten FBA ile çalışanlara sağladığı imtiyazları diğer satıcılara da sağlamasını isteyen İtalya Rekabet Kurumu, Amazon’un bu koşullara uyup uymadığının 1 yılın sonunda incelemeye alınacağını da açıkladı.

Amazon, İtalya Rekabet Kurumu tarafından kesilen büyük cezayla ilgili olarak Engadget sitesine bir açıklama gönderdi. Karara şiddetle karşı çıkan Amazon, ilgili mercilere gerekli itirazların yapılacağını belirtti. Şirket, FBA ile çalışmayan satıcıların da “Satıcı Tarafından Tamamlanan Prime” (SFP) hizmetiyle Prime imkanlarından faydalanabildiğini hatırlattı.

İLGİLİ HABERLER