Teknoloji

Amazon ikinci genel merkez inşaatı planlarını rafa kaldırdı

amazon türkiye

Amazon HQ2 olarak anılan ve New York’ta inşa edilmesi planlanan ikinci genel merkezden vazgeçildiğini açıkladı. New York’un Queens bölgesinde kurulacağı açıklanan yeni merkez, hem yerel halk hem de yerel yöneticiler tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Yerel halk, hâlihazırda oldukça hızlı bir kentsel dönüşümde geçen bölgenin Amazon’un yeni merkeziyle daha da hızlı değişeceğine yönelik endişelerini dile getirmişti.

Amazon tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Uzun ve kapsamlı değerlendirmelerin sonucunda Queens’in Long Island bölgesinde yeni bir genel merkez inşa etme planımızdan vazgeçtik. Hem eyalet ölçeğindeki hem de yerel siyasetçilerin gösterdiği tepkiler, bu kararda etkili oldu.”

Amazon şu an için HQ2 inşaatı için yeni bir yer aramadığını belirtti. Ancak şirket Kuzey Virginia ve Nashville’de büyük yerleşkeler inşa etme planlarından vazgeçmiş değil. E-ticaret devi, New York’taki varlığını da farklı semtlerde açacağı ofislerle büyütmeye devam edecek.

Amazon’un Queens’le ilgili planlarına ilişkin pazarlıklar kapalı kapılar ardında sessiz sedasız yürütülmüştü. Anlaşmanın açıklanmasının ardından New York eyaleti yönetiminin Amazon’u ikna etmek için verdiği tavizler tepkiyle karşılanmıştı. Anlaşmaya göre, New York eyalet yönetimi 25 bin kişilik istihdam karşılığında Amazon’a 1.5 milyar dolar teşvik verecek, Amazon da bunun karşılığında eyalette 2.5 milyar dolarlık yatırım yapacaktı.

Queens’te yerel halk ve siyasetçiler, bu istihdam fırsatlarından hâlihazırda semtte ikamet edenlerin yararlanamayacağına yönelik endişelerini dile getirmiş ve Amazon ile birlikte gelecek olan yeni nüfusun bölgedeki yaşamı daha pahalı hâle getirebileceğini belirtmişti. Amazon’un Queens’e gelme ihtimali bile bölgedeki gayrimenkul fiyatlarını artırmıştı.

Amazon HQ2 planını askıya alarak kamuoyu nezdinde itibar kaybetmesine yol açabilecek bir kavgayı engellemiş gibi görünüyor. Şirketin yeni yerleşke ve ofislere ilişkin planlarının nasıl bir seyir izleyeceği ise zamanla görülecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER