Manşetler

Kasasız market Amazon Go’nun ilk şubesi açılıyor

amazon go

amazon goAmazon, “Amazon Go” adını taşıyan kasası ve kasiyeri bulunmayan market konseptini 2016’nın sonlarında duyurmuştu. Şirket, bu yeni deneyimin ilk şubesini de Seattle’da bulunan genel merkez binasının altına inşa etmişti. Deneme süresi boyunca sadece Amazon çalışanlarının alışveriş yapabildiği market, bugün itibarıyla kapısını tüm müşterilere açıyor. Böylelikle Amazon’un marketleri “dönüştürme ve modernleştirme” yolculuğunda yeni bir dönem başlamış oluyor.

Go, yapısı itibarıyla devasa süpermarketlerden ziyade uzun süreler boyunca açık kalan daha küçük ölçekli marketlere benziyor. Mağazada genellikle yiyecek, içecek ve salata gibi beslenme odaklı ürünler satılacak. Amazon’un yaz aylarında ABD’nin ünlü organik gıda zinciri Whole Foods’u satın alması sayesinde 365 Everyday Value markasının cips ve kuruyemişi gibi ürünler de marketin raflarında olacak. Amazon’un marketine girenler, alkol de satın alabilecek.

Go’yu normal marketlerden ayıran nokta ise teknoloji, otomasyon ve otomatik öğrenmeden yoğun biçimde yararlanılması olacak. Müşteriler mağazaya akıllı telefonlarını taratarak girebilecek. Kendisine ait bir alışveriş platformu bulunan markette kasa ve kasiyer bulunmayacak. Böylelikle alışverişini tamamlayan müşteriler, hiçbir şekilde beklemeden mağazadan çıkabilecek. Alışverişin ücreti ise müşterinin Amazon hesabından tahsil edilecek.

Amazon Go gizlilik konusunda endişe yaratabilir

Bu füturistik alışveriş deneyiminin temelinde çok sayıda donanım ve yazılım teknolojisinin bir araya gelmesi yatıyor. Mağazaya giren müşteriler, kameralar ve sensörler aracılığıyla izleniyor. Böylelikle raflardan alınan ürünleri tespit etmek mümkün hâle geliyor. Sistemde telefon ve Amazon alışveriş sepeti arasında bağlantı kuran unsurlar da bulunuyor. Amazon’un bulut servisleri, otomatik öğrenme ve yüz tanıma teknolojileri de market de kullanılıyor. Bu nedenle Amazon Go, gizlilik konusundaki hassas kişileri endişelendirecek gibi görünüyor. Yine de, “kasasız market” deneyiminin bir ilgi ve merak uyandırdığı rahatlıkla söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER