Teknoloji

Almanya sosyal medyada nefret suçuna karşı hızlı hareket edecek

almanya-bayrak-171215

Facebook, Google ve Twitter, Almanya’da işlenen nefret suçlarına karşı 24 saat içinde harekete geçmek ve nefret içeren paylaşımları platformlarından kaldırmak için anlaştı. Söz konusu şirketler, ülkede çevrim içi ortamda artan ırkçılığı durdurmaları konusunda önemli baskı görmüşlerdi. Reuters’ın haberine göre, üç büyük şirket, yeni kararı Alman otoritelerle işbirliği içinde aldı.

Almanya, bir süre önce Suriye ve Afganistan gibi savaşın vurduğu ülkelerden 1 milyonu aşkın mülteciyi topraklarına kabul edeceğini duyurmuştu. Hükümetin bu kararı, sosyal medyada aşırı sağcı grupların yabancı düşmanı tepkilerini açık biçimde göstermesine neden olmuştu. Alman yetkililer ve duyarlı kullanıcılar, nefret söylemi içeren paylaşımların engellenmemesinden ötürü sosyal medya şirketlerine tepki göstermişti.

Gazetecilere konuşan Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, ortada suç içeren sözler olduğunda ifade özgürlüğünün sınırlarının aşıldığını dile getirdi ve bu tarz sözleri içeren paylaşımların internetten silinmesi gerektiğini belirtti. Maas, şirketlerle 24 saat içinde bu içeriklerin kaldırılması konusunda anlaşmaya vardığını belirtti.

Maas: Şirketler Almanya’nın yasalarına göre hareket etmek zorunda

Maas, sosyal medya şirketlerinin nefret suçu söz konusu olduğunda kendi iç politikalarından ziyade Alman yasalarına uygun biçimde hareket etmek zorunda olduklarını sözlerine ekledi. Heiko Maas, geçtiğimiz ağustos ayında Facebook’a hitaben kaleme aldığı mektupta sosyal paylaşım sitesinden nefret suçu konusunda daha proaktif bir tutum takınmasını istemiş ve şirketi çıplaklık gibi konularda daha çabuk harekete geçmekle suçlamıştı.

İLGİLİ HABERLER