Ulaşım

Almanya kamyonlar için elektrikli otoyolu test ediyor

almanya elektrikli otoyol
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Almanya, “çevre dostu yük taşımacılığı” için girişimlerini hızlandıran ülkeler arasına katıldı. Bu doğrultuda ülkedeki ilk “elektrikli otoyol” testi Frankfurt ve Darmstadt şehirleri arasındaki otoyolun 5 kilometrelik kısmında gerçekleştiriliyor. Elektrik ve dizelle çalışan hibrit motora sahip bir kamyon, yolun sağ şeridinin üstüne yerleştirilen kablolardan aldığı elektrikle içten yanmalı motorunu kullanmadan ilerliyor.

Almanya’da bu konudaki testler daha önce başlamıştı. Ancak daha önceki testler yoleların görece daha boş olduğu gece saatlerinde veya kullanılmayan eski hava üslerinde gerçekleştirilmişti.

Elektrikli otoyol konusunda harekete geçen ilk ülke ise İsveç olmuştu. İskandinav ülkesindeki elektrikli otoyol testleri 2016’da başlamıştı. Almanya’nın elektrikli otoyollar konusundaki yaklaşımının da İsveç’inkiyle aynı olduğu söylenebilir. Kamyonlar tepelerindeki pantograflar ile yolun üstündeki kablolara tutunarak elektrik enerjisini çekiyor. Kamyonlar fren yaptığında ise elektrik şebekeye aktarılıyor. Bu da trafiğin sıkıştığı anlarda bile sistemin işe yaramasını sağlıyor.

Almanya tarafından test edilen sistemin kısa vadede ulaşıma büyük bir etkisi olmayacak. Her gün 135 bin kamyonun katettiği Frankfurt ile Darmstadt arasındaki yolun sadece yüzde 10’luk kısmında kablo sistemi bulunuyor. Bu sistemle uyumlu kamyon sayısı ise sadece 5. Sistemin altyapısının genişlemesi ve sisteme uygun kamyon sayısının artmasıyla birlikte yük taşımacılığında hedeflenen çevreci dönüşüm hızlanabilir.

İLGİLİ HABERLER