Teknoloji

Almanya çocuklara özel akıllı saatlere yasak getirdi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Almanya yenilikçi teknolojiler ve kişisel gizlilik arasındaki sınırı belirleme konusunda diğer çoğu ülkeden daha katı davranmasıyla biliniyor. Vatandaşlarına Google’ın Street View özelliğinde görünmeme hakkı tanıması buna bir örnek olarak gösterebilir. Şimdi de ülkenin telekomünikasyon iletişim kurumu Federal Ağ Ajansı çocuklara özel akıllı saatlerin satışına da yasak getirdi.

Bu kaba ve renkli cihazlar son zamanlarda çocuklarının nereye gittiğinden haberdar olmak isteyen ebeveynler arasında oldukça popüler. Ancak Alman devlet yetkililerine göre, bunlar gizlilik açısından bir risk oluşturuyor ve gerekli emniyet şartnamelerini karşılamıyor. Temel sorunlardan biri arasında izin verilmiş ses iletimi de bulunuyor.

Alman Federal Ağ Ajansı Başkanı Jochen Homann, BBC’ye verdiği demeçte, bir uygulama aracılığıyla ebeveynlerin çocuklarının saatlerini kullanarak çocukların ortamını dinleyebildiklerini ve bunun izin verilmemiş bir iletim sistemi anlamına geldiğini belirtiyor. Araştırmalarına göre, ebeveynlerin bu saatleri sınıfta öğretmenleri dinlemek için kullandıklarını da sözlerine ekliyor.

Almanya bu tür akıllı saatlerin satışını yasaklamakla kalmıyor. Federal Ağ Ajansı, ebeveynlere çoktan satın aldıkları saatleri de yok etmenlerini söylüyor. Konu hakkında bir uzmanın BBC’ye söylediğine göre, bu karar Nesnelerin İnterneti ve akıllı cihazların düzenlenmesi konusundaki anlayışı değiştirecek nitelikte olabilir.

Almanya dışında da, çocuklara özel bu cihazların şifrelenmesi ve diğer güvenlik yöntemleri sorgulanıyor. Gerekli önlemlerin alınmaması hâlinde korsanların bu saatleri dinlemesi veya kontrolü ellerine almanları tehlikesi bulunuyor.

Şu an için Almanya’daki ebeveynlerin çocuklarını sürekli takip altında tutmak için başka yollar bulmaları gerekiyor. Üreticilerin de bu oyuncak benzeri cihazların güvenli ve emniyetli şekilde kullanılmasını sağlamaya daha çok kafa yormaları şart gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER