Teknoloji

Alibaba insansız hava araçlarıyla paket teslimatını test ediyor

alibaba

alibaba-logo-050215

Amazon, Google ve UPS insansız hava araçlarıyla paket teslimatı yapma konusundaki çalışmalarını sürdürüyor. Ancak bu teknolojiyi kullanma konusundaki istek ve girişimler sadece Amerikan şirketleriyle de sınırlı kalmıyor. Çinli e-ticaret devi Alibaba, insansız hava araçlarıyla ürün teslimatı yapmak için testler gerçekleştiriyor. Şirket uzaktan kumanda ile kontrol edilen insansız hava araçlarıyla Pekin, Şangay ve Guangzhou’daki dağıtım merkezlerinin yakınında yaşayanlara ürün teslimatı yapıyor.

İnsansız hava araçlarının üstünde Alibaba’nın Taobao markası bulunuyor. Taobao, Amazon ve eBay’in kombinasyonu olarak tanımlanabilecek bir yapı içinde faaliyet gösteriyor. Yemekten giyime kadar pek çok ürün kategorisi Taobao’da bulunuyor. Testler sırasında Alibaba’nın ağırlık kısıtlamaları nedeniyle sadece özel bir zencefil çayının dağıtımını gerçekleştireceği belirtildi. Üç gün sürmesi planlanan testlere Alibaba’nın dağıtım merkezlerine yaklaşık 1 saat uzaklıkta yaşayan 450 kişi katılacak.

alibaba-taobao-insansiz-hava-araci-050215

Küresel pazara açılma konusunda önemli hamleler yapan Alibaba, insansız hava araçlarıyla teslimat testleriyle Google ve Amazon gibi önemli küresel rakiplerine de mesaj gönderiyor. Alibaba CEO’su Jack Ma, 2025 itibarıyla müşteri sayılarını 2 milyara çıkarmayı hedeflediklerini belirtirken; bu amaç doğrultusunda rakiplerinin yöntemlerini uygulamaktan da geri kalmıyor. Geçtiğimiz ay ünlü yönetmen Wong Kar-wai ile anlaşan Alibaba, dijital platformlarına, tıpkı Amazon’un yaptığı gibi, özel içerikler getirmek istiyor.

Taobao’nun blogunda yayınlanan bir video ise Alibaba’nın sisteminin nasıl çalıştığını ortaya koyuyor. Zencefil çayı yapmak için su ısıtmaya başlayan bir kadını gösteren videoda su kaynadığında Alibaba’nın insansız hava aracı da çay paketinin teslimatını gerçekleştiriyor. Videodaki operasyon oldukça pürüzsüz işliyor, ancak Alibaba’nın testlerin tamamlanmasının ardından servisin kapsamını genişletip genişletmeyeceği ve ne tip güvenlik önlemleri uygulayacağı henüz bilinmiyor.

İLGİLİ HABERLER