Teknoloji

Adobe Flash için gerçeği kabul ediyor

adobe flash
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

adobe-flash-logo-080715

Adobe en sonunda Flash’a veda etmeye hazır. Dün yayınlanan bir açıklamada Adobe, içerik üreticilerini Flash yerine HTML5 gibi yeni web standartlarıyla çalışmaya teşvik edeceğini söyledi. Ayrıca animasyon uygulaması Flash Professional CC’nin adını Animate CC olarak değiştirerek Flash adını bırakmanın adımlarını atmaya başladı.

Flash son on yıldır yavaş yavaş ölmekte olan bir platform. Bunda eklentinin akıllı telefonlarda desteklenmemesinin büyük rolü oldu. Aslında Flash başlangıçta web oyunları ve animasyonları oluşturmak için oldukça başarılı bir araçtı, buna rağmen her geçen yıl daha da artan sorunları ve dezavantajları ortaya çıktı. Flash sayfaları ve oyuncuları yavaş yüklenebiliyor ve dizüstü bilgisayar pillerinin çabuk şekilde boşalmasına neden oluyor. Daha da önemlisi, Flash sürekli güvenli sorunlarıyla anılır oldu, bu da web’de gezinen her kullanıcı için büyük risklerin bulunduğu anlamına geliyor.

Aslında hiçbir suretle Adobe Flash’tan kurtulmuyor, Flash’tan kurtulmak daha çok web geliştiricilerinin işi olacak. Adobe’nin duyurusu daha çok bir gerçeğin kabulü anlamına geliyor. HTML5 animasyon ve interaktivite için başvurulan birinci araç hâline gelmiş ve Flash’ın yerini almıştı. Bundan daha önemlisi, daha iyi bir çözüm, ayrıca açık bir standart.

Flash’ın ölümünü kabul etmekle birlikte Adobe animasyon araçlarını gelecek için daha iyi şekilde konumlandırmış olacak. Flash Professional CC HTML içerik oluşturma yeteneğine sahip. Üstelik Adobe’nin söylediğine göre, uygulamada hazırlanan içeriğin üçte birini de HTML5 tabanlı içerikler oluşturuyor. Animate CC adı sayesinde Adobe Flash Professional CC’yi Flash’a odaklanmış bir araç yerine genel bir animasyon aracı olarak pazarlayabilecek. İsim değişikliği gelecek yılın başlarında hayata geçecek.

Flash’ın kendisi değişmeyecek ve Adobe de onu desteklemeye devam edecek. Ne var ki, bu destek büyük oranda güvenlikle ilgili olacak gibi görünüyor. Adobe, Microsoft ve Google ile web tarayıcıları içinde Flash’ın uyumluluğu ve güvenliğini sağlamaya çalışacağını belirtiyor. Ayrıca Facebook ile de işbirliğinde bulunarak Flash oyunların güvende kalmasını sağlayacak.

Adobe en azından şimdilik web oyunlarında ve “premium” nitelikteki videolarda Flash kullanımının sürmesini bekliyor. Çünkü HTML5 veya diğer standartlar bu alanlardaki ihtiyaçları karşılamak için tam oranda olgunlaşmadılar.

İLGİLİ HABERLER