Manşetler

Adınız Mars 2020 aracıyla uzaya çıksın

mars 2020

NASA yine, yeryüzündeki tüm insanlara adlarını bir başka gökyüzü olayıyla ilişkilendirme fırsatı sunuyor. Bu sefer varış noktası Mars, taşınacak olan yük ise NASA’nın Mars 2020 uzay aracı. Bu aracın 2020 yılı içinde Kızıl Gezegen’e doğru yola çıkması bekleniyor.

Uzay aracının esas görevi Mars’ta hayat olup olmadığını araştırmak. Robotun üstünde bilim insanlarına gezegenin geçmişte canlı hayata ev sahipliği yapıp yapmadıklarını anlamalarına yardımcı olacak araç ve ekipmanlar bulunuyor. Bunun yanı sıra uzay aracı yüzeyde sondaj çalışması da yapacak, Mars toprağından örnekler toplayacak. Daha sonra bu örnekleri toprağa bırakacak. Belki bunlar günün birinde bir başka uzay aracı tarafından alınacak ve Dünya’ya geri getirilecek.

Mars 2020 uzay aracı tüm bunları yaparken, adınız da tüm yolculuk boyunca ona eşlik edecek. Eğer bu bağlantı üzerinden adınızı 30 Eylül 2019 tarihine kadar gönderirseniz, NASA’nın Jet İtiş Laboratuvarındaki mühendisleri onu elektron ışınıyla bir silikon yonganın üstüne işleyecek. Daha sonra uzay aracı bu yongayı tüm yolculuğu boyunca taşıyacak.

Yongaya kazınacak isimlerin büyüklüğü çok küçük, öyle ki insan saçının binde biri kalınlığında olacak. Böylelikle bir milyondan daha fazla ad bir kuruşluk kadar küçük olan tek bir yonganın üstüne sığdırılabilecek.

NASA geçmişte de benzer imkanları sunmuştu. Bunun örnekleri arasında 2018’de Mars’a iniş yapan InSight aracı ve Bennu adlı asteroide iniş yapan OSIRIS-REx uzay aracı da bulunuyor. Normal bir uçak yolcusu gibi, NASA adınızı Mars 2020 uzay aracına kazımak için kayıt yaptırdığınızda size simge niteliğinde bir biniş kartı veriyor. Üstelik bu biniş kartının üstünde uçuş milleri bile işlenmiş şekilde duruyor. Eğer daha önce InSight yolculuğu için de kayıt yaptırdıysanız, Mars 2020 yolculuğuna kayıtla birlikte hesabınızda epey mil birikecektir. Ne yazık ki, Türk Hava Yolları bu milleri kabul etmeyecektir.

Bu arada, NASA’nın açmış olduğu bu kampanyaya en fazla katılım gösteren ülkelerden bir tanesinin de Türkiye olduğunu belirtelim.

İLGİLİ HABERLER