EğlenceManşetler

Adele yeni albümü 25’i çevrim içi müzik servislerinde yayınlamayacak

adele spotify

adele-hello-201115

Adele’in uzun süredir beklenen yeni albümü “25” bugün (20 Kasım) itibarıyla satışa sunulacak. Ancak bu albümü çevrim içi müzik servisleri üzerinden dinlemek, en azından ilk etapta, mümkün olmayacak. İngiliz pop yıldızı, 25’i çevrim içi müzik servislerinde yayınlamama kararını ilgili şirketlere iletti.

Bu kararı sürpriz olarak nitelemek pek mümkün değil. Zira Adele’in bu tarz bir hamlede bulunacağına dair işaretler, 25’in ilk single’ı “Hello”nun yayınlanmasının ardından ortaya çıkmıştı. Bu noktada Hello’nun büyük çevrim içi servislerde dinlenebildiğini hatırlatmakta fayda var. Yayınlanmasından sonraki bir hafta içinde ABD’de dijital ortamda 1 milyon satış rakamını aşan ilk single olma unvanını kazanan “Hello”, Adele’in yeni albümünün de rekorlara imza atacağının işaretçisi olarak nitelenmişti.

25’in çevrim içi müzik servislerinde yayınlanmayabileceğine dair haberler ise kasım ayının başından itibaren daha yüksek sesle konuşulur oldu. The New York Times’ta yer alan bir haberde, Adele’in albümü Apple Music ve Spotify gibi çevrim içi müzik servislerinde yayınlama konusunda kararsız olduğu ifade edildi. Bu yöndeki bir diğer iddia ise, Adele’in yeni albümünü Spotify’da yayınlamayabileceği yönündeydi. Bu iddiaya gerekçe olarak ise Spotify’ın sanatçıdan gelen “Albümü sadece ücretli aboneler dinleyebilsin.” talebine pek olumlu yaklaşmaması gösterilmişti. Hatta Coldplay’in de Adele’inkine benzer bir gerekçeyle yeni albümünü Spotify’da yayınlamayabileceği belirtilmişti.

Adele’in ticari gücüne sahip bir sanatçı için yeni albümünü bazı platformlarda yayınlamama kararı, ticari ve kültürel açıdan çeşitli sonuçları beraberinde getiriyor. Pek çok sanatçı, çevrim içi müzik servislerinin ilk dönemdeki albüm satışlarına zarar verdiğine inanıyor. Özellikle ilk haftalarında milyonlarca kopya satması beklenen albümler için bu tehlike biraz daha büyük olarak niteleniyor. Plak şirketi kaynaklarına göre, Adele’in 25 ile ilk haftada milyon barajını aşması oldukça muhtemel gözüküyor. Dolayısıyla albümü bu hedefin aşılabilmesi adına çevrim içi müzik servislerinden uzak tutmak, Adele adına hem tanıtımsal hem de mali açıdan doğru bir karar niteliği taşıyor. Ancak Adele gibi güçlü bir sanatçının bu yöntemi izlemesi, müzik sektöründeki diğer isimlerin de benzer bir stratejiyi takip etmesi ihtimalini gün yüzüne çıkarıyor.

Adele, büyük popülaritesini çevrim içi müzik servisleriyle müzakere ederken kullanan ilk isim değil. Hatta İngiliz şarkıcı, benzer bir hareketi daha önce de yapmış ve 2011’de piyasaya sürdüğü albümü 21’i Spotify’da uzun süre yayınlamamıştı. Adele, söz konusu kararına gerekçe olarak da “albümü sadece ücretli abonelerin dinleyebilmesi” talebinin kabul edilmemesini göstermişti. Spotify’da yayınlanmasının gecikmesi 21’in popülaritesine olumsuz bir etki yapmamış ve albüm 4 yıllık süre içinde 30 milyon satış rakamını aşmayı başarmıştı. 21’de uyguladığı stratejinin başarıya ulaşması nedeniyle Adele’in 25’te de aynı yoldan yürümesi kulağa oldukça doğal geliyor. Görünen o ki, 25’i Spotify veya Apple Music’te dinlemek için biraz daha sabretmek gerekecek.

İLGİLİ HABERLER