Eğlence

Adele’in 25’i dünyada bir haftada en yüksek satışa ulaşan albüm oldu

adele-201115-2

İngiliz şarkıcı Adele’in beş yıllık bir aranın ardından çıkardığı yeni albümü 25’in müzik listelerinin zirvesine yerleşeceği, henüz albüm yayınlanmadan biliniyordu. 25, piyasaya çıkışından sonra birkaç gün içinde NSYNC’in No Strings Attached ile sahibi olduğu ”ABD’de bir hafta içinde en yüksek satış rakamına ulaşan albüm” unvanını ele geçirmişti. Haftanın tamamlanmasıyla birlikte Adele ve 25’in rekoru ne kadar geliştirdiği de ortaya çıktı. Nielsen Music verilerine göre, albümün ABD’de bir hafta içinde 3.38 milyon kopyası satıldı.

ABD’de haftalık albüm satışları 1991’den bu yana ölçülüyor. O dönemde SoundScan’in başlattığı bu işlemi günümüzde Nielsen Music yürütüyor. 25’in mükemmel ABD performansının etkisi ise sadece bu ülkenin rekorlarıyla sınırlı kalmadı. Adele, 25 ile dünyada bir hafta içinde en yüksek satış rakamına ulaşan sanatçı oldu. Söz konusu unvanın daha önceki sahibi, 2001 yılında piyasaya sürdüğü ”Distance” isimli albümüyle memleketi Japonya’da bir haftada 3 milyonu aşkın bir satışa ulaşan Japon sanatçı Hikaru Utada’ydı.

Müzik endüstrisinin içinde bulunduğu durum göz önüne alınınca Adele ve 25’in rekoru daha etkileyici bir yapıya bürünüyor. CD satışları yıllardır istikrarlı biçimde düşerken, müzik endüstrisinde harcanan para 2000 öncesinden daha aşağıya inmiş durumda. Sektörün bazı önemli isimleri bu düşüşü dijital müziğe olan geçişe ve Spotify gibi çevrim içi müzik servislerine bağlıyor.

Adele albümünü çevrim içi müzik servislerde yayınlamayarak elini güçlendirdi

2015’in ticari bakımdan en başarılı albümleri olan 25 ve Taylor Swift’in 1989’unun çevrim içi müzik servislerinde yayınlanmamış olması, bu görüşü savunanları destekleyen bir olgu şeklinde nitelenebilir.

İLGİLİ HABERLER