Manşetler

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Tim Cook’tan Siri’nin Türkçeleştirilmesini istedi

Apple CEO’su Tim Cook’un dünya seyahatindeki son durağı Türkiye oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü Çankaya Köşkü’nde ziyaret eden Cook, bir nevi iade-i ziyarette bulunmuş oldu.

abdullah-gul-tim-cook-040214

Cumhurbaşkanı Gül iki yıl önce Apple’ın Kaliforniya’daki merkezine bir ziyaret gerçekleştirmiş, hatta bu ziyaret sırasında Apple’ın iOS’e Türkçe klavye eklememesine dair şikayette bulunmuştu. Gül’ün ziyaretinin ardından Apple iOS 6’ya Türkçe klavye eklemişti. Gül, bu sorunun çözülmesinden dolayı Cook’a teşekkür etti.

Bu arada Gül, hazır Tim Cook’u yeniden yakalamışken iOS ile ilgili yeni bir talepte daha bulundu. Apple’ın Türkçe klavye konusunda gösterdiği hassasiyeti, önemli uygulamalarından biri olan Siri için de göstermesini beklediğini kaydederek, “Siri uygulamasının Türkçeleştirilmesinden memnuniyet duyarız” dedi. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca diğer Apple uygulamalarında da Türkçe içeriklerin artırılmasının önemine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Gül’ün, Siri’nin Türkçeleştirilmesi konusundaki talebine karşılık Cook, “Bu hususta Türk kullanıcılarımızdan çok sayıda tweet alıyoruz; bu konu üzerinde çalışacağız” dedi. iPhone ve iPad’in modern hayatın bir gerekliliği haline geldiğini vurgulayan Tim Cook, Türkiye’de bu ürünlerin lüks vergi sınıfından çıkarılması gerektiğini söyledi.

Ziyarette Apple’ın Ar-Ge alanında Türkiye’ye yatırım yapmasına yönelik nabız da yoklandı. Cumhurbaşkanı Gül, Apple’ın Türkiye’ye bu konuda daha fazla önem vermesi gerektiğini belirtti, “Kendinizi bizim yerimize koyup düşünürseniz, hiçbir ülke sadece alıcı konumunda olmak istemez. Şirketiniz böylece Türkiye’de sadece ürün satan değil, aynı zamanda Türkiye’ye değer katan bir şirket algısı kazanır” dedi.

Söz konusu ziyaretin, Türkiye’yi yakından görmek açısından önemli olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, bunun ilişkileri karşılıklı olarak güçlendireceğini vurgulayarak, “Apple ürünleri Türkiye’de çok satılıyor. Millî gelir yükseldikçe bu satış rakamları daha da artacaktır. Apple’ın Türkiye’de olması, Türkiye için önemlidir” diye konuştu.

Apple CEO’su Tim Cook da Nisan ayında, İstanbul’da dünyada eşi benzeri olmayan özelliklere sahip bir Apple satış mağazası açacaklarını belirtti. Buradaki konseptin bir ilk olacağını vurguladı. Cook, Türkiye’yi önemsediklerini, başta Fatih projesi olmak üzere birçok konuyla yakından ilgilendiklerini kaydetti.

Apple’ın DNA’sında eğitimin olduğunu ve yazılıma çok önem verdiklerini vurgulayan Cook, Türkiye’de 70 bin kayıtlı iOS uygulama geliştiricisi ve 9 bin uygulama olduğunu söyledi. İnsanları eğiterek bunun daha da geliştirilebileceğini kaydeden Cook, “Mağazalarımızda bile eğitime çok önem veriyoruz; biz sadece ürün satmıyor, aynı zamanda onları sevdiriyoruz” dedi. Apple’ın aksesuarlarının Türkiye’de üretilmesi hususunda çalışmalar yaptıklarını ifade eden Cook, Türkiye’deki Ar-Ge yatırımlarıyla daha yakından ilgileneceklerini söyledi.

Türkiye’de 4 üniversite ile iş birliği yaptıklarını hatırlatan Cook, eğitimin “eşitleyici bir faktör” olduğunu, kendisinin de zengin bir aileden gelmemesine rağmen bu noktaya eğitimle ulaştığını belirterek, “Biz, dijital içeriğin herkese açık hale gelmesini isteyen bir şirketiz” dedi.

İlgili >> Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı

[Görsel – Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER