Teknoloji

ABD Rusya’nın su altı internet kablolarına zarar vermesinden endişe ediyor

abd-rusya-bayrak-261015

ABD’li yetkililer, Rus denizaltı ve casus gemilerinin su altındaki internet kablolarına yaklaşmasından endişe duyuyor. The New York Times’ın haberine göre, Amerikalılar Rusların bu kablolara zarar vererek temel iletişimi kesintiye uğratmasından korkuyor. Halihazırda Rusya’nın fiber optik kablolara zarar verdiği konusunda bir kanıt bulunmuyor. The New York Times’a konuşan Amerikan askeri ve istihbarat yetkilileri, Rusların internet kablolarına yakınlaştığı noktaların Kuzey Denizi, kuzeydoğu Asya ve Amerikan kıyılarının yakınlarında olduğunu dile getirdi.

Su altı internet kablolarının gemi çapaları veya doğal afetlerden dolayı zarar görmesi, sıklıkla karşılaşılan bir durum. Söz konusu kabloların tamiri de oldukça kolay. Ancak Rusya’nın daha derindeki kabloları hedeflemiş olabileceği ihtimali, Amerikan yetkililerin canını sıkıyor. Moskova’nın ABD’nin askeri amaçla kullandığı gizli kabloları bulmaya çalışıyor olabileceği de belirtiliyor.

Batı ve Rusya arasındaki mevcut gerilimler göz önüne alındığında Rusların internet kablolarının yakında dolaşması ABD adına biraz daha sinir bozucu bir hâl almışa benziyor. The New York Times’a konuşan Avrupalı bir diplomat, Rusya’nın su altındaki etkinliğinin Soğuk Savaş dönemine yakın bir hâle geldiğini dile getirdi.

Geçtiğimiz ay Küba’nın doğu kıyısından demir alan Rus casus gemisi Yantar’ı izlemeye alan ABD, gemide derine inebilen iki adet deniz aracının bulunduğuna dikkat çekti. Amerikan yetkilileri, bu araçların su altı kablolarını kesmekte kullanılabileceğini belirtirken, Rusya Yantar’ın okyanus araştırması yapan bir gemi olduğunu iddia etti.

Su altı kabloları, uzun süredir istihbarat toplamak için kullanılıyor. ABD sadece bu amaç için bir nükleer denizaltı programı yürütüyor. Küresel iletişimin yüzde 95’inin gerçekleştirilmesinde deniz altı kablolarından faydalanılıyor. Bu kabloların günlük küresel ekonomiye katkısı ise 10 milyar doları buluyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER