Teknoloji

ABD müttefiklerini Huawei’nin 5G teknolojisi konusunda uyarıyor

huawei 5g abd japonya hongmeng os

Amerikalı siyasetçilerin Kanada Başbakanı Justin Trudeau‘dan Huawei‘nin Kanada‘nın 5G planlarındaki yerini tekrar gözden geçirmesine istediğine dair haberler bir süre önce gündeme gelmişti. Görünen o ki, ABD Huawei’nin ürünleri konusunda sadece Kanada’yı uyarmakla yetinmemiş.

The Wall Street Journal‘da yer alan habere göre; Amerikan hükümeti aynı konuda Almanya, Japonya ve İtalya gibi müttefikleriyle de temaslarda bulundu. Amerikalı yetkililer, özellikle Amerikan askeri üslerinin bulunduğu ülkelerde Huawei’nin 5G altyapısı teknolojisini kullanmaktan rahatsız olduğu görülüyor.

ABD’yle Huawei arasındaki ilişkiler, ABD Kongresi’nin 2012’de yayınladığı bir rapordan bu yana oldukça kötü durumda. Söz konusu raporda Huawei, ABD’nin ulusal güvenliği için bir tehdit olarak tanımlanmış ve Çin hükümetinin Huawei aracılığıyla hassas verilere ulaşabileceği iddia edilmişti. Ülkede geçtiğimiz ay gerçekleştirilen ara seçimler öncesinde devlet kurumlarında görevli kişilerin Huawei ve ZTE markalı cihazları kullanması yasaklanmıştı.

The Wall Street Journal’ın haberine göre, Amerikalı yetkililer Alman, Japon ve İtalyan yetkililere Huawei ve ZTE’nin altyapı teknolojilerinin hem kamu hem de özel sektör tarafından neden kullanılmaması gerektiği konusunda brifing verdi. Pekin yönetiminin bu şirketleri veri erişimine zorlayabileceğine dikkat çeken Amerikalıların, 5G’nin siber saldırılar ve casusluk konusundaki hassasiyetine de ayrıca vurgu yaptığı belirtiliyor.

ABD Huawei’nin 5G teknolojisinin kullanımı konusunda müttefiklerini uyarsa da, 5G’ye geçiş konusunda Huawei’yi göz ardı etmenin pek de kolay olmadığını unutmamak gerekiyor. Çinli teknoloji devi, 5G ekipmanlarının tedariği konusunda küresel pazarın zirvesinde yer alıyor. Şirket özelleştirilebilir ürünleri takiplerine kıyasla daha uygun fiyatlarla sunarak kendisine önemli bir avantaj sağlıyor.

İLGİLİ HABERLER