Teknoloji

AB arama sitelerine “unutulma hakkı” başvurularını nasıl işleyeceklerini anlattı

google-unutulma-hakki-011214

Avrupa Birliği’nin geçtiğimiz aylarda aldığı ve kamuoyunda “unutulma hakkı” olarak bilinen karar, arama sitelerinin başını fazlasıyla ağrıtıyor. Arama sonuçlarının bir kişinin duyduğu rahatsızlıktan ötürü kaldırılabilecek olması tepkileri beraberinde getirmiş, özellikle de kamuya malolmuş kişilerle ilgili haberlerin bu şekilde kaldırılamayacağı belirtilmişti. Arama motorlarının gelen talepleri nasıl değerlendirmesi gerektiğine dair açıklama ise geç de olsa geldi.

Avrupa Komisyonu, arama motorlarının talepleri nasıl işleyeceğine dair talimatlarını sonunda yayınladı. Daha çok öneri niteliğinde olan talimat listesinin büyük bir kısmı, Google’ın bugüne kadar gelen talepleri işleme yöntemiyle benzerlik gösteriyor. Web sitelerinin kişisel mahremiyet talepleri ve kamuoyunun hakları arasındaki dengeyi sağlaması gerektiği belirtilirken; kişisel yaşamla ilgili verilerin kaldırılabileceği, ancak çalışma hayatı veya adli sicille ilgili bağlantılara dokunulamayacağı ifade ediliyor.

Yayınlanan talimatlara rağmen, şirketlerin başlarını belaya sokma ihtimali ortadan kalkmış değil. Avrupa Birliği, Google’ın kaldırma talebini gerçekleştirirken kullanıcıları ve site yöneticilerini uyarmasından duyduğu rahatsızlığı açıkça ifade ederken, bu tutumun yasal bir dayanağı olmadığının altını çiziyor. Google ve diğer arama motorlarının başka veri koruma yasalarını ihlâl edip etmediği bilinmese de, AB bu tarz uyarıların, insanların bilgiyi gizli tutma isteğine rağmen, daha çok dikkat uyandırdığını belirtiyor. Avrupa Birliği söz konusu uygulamanın Avrupalılar tarafından ulaşılabilen tüm alanlarda geçerli olması yönündeki isteğini daha önce açıklamıştı.

Ne kadar işe yarar oldukları henüz tartışmaya açık olsa da, talimatların yayınlanma zamanlamasının oldukça iyi olduğunu belirtmek gerekiyor. Gelen “unutulma hakkı” taleplerinin işlenmesi konusunda sıkıntı yaşayan arama motorlarının önümüzdeki dönemde biraz daha rahatlaması olası gözüküyor. Microsoft’un bundan sonra Bing için gelen taleplerde AB talimatlarını şablon olarak kullanacağını açıklaması, şirketlerin AB’nin son hamlesinden memnuniyet duyduğunu gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER