BilimManşetler

Dünya için tehlike çanları çalmaya devam ediyor: 3 Temmuz 2023 kayıtlara geçen en sıcak gün oldu

3 temmuz 2023

Dünyanın ortalama sıcaklığı, 3 Temmuz 2023’te 17,01 dereceye ulaşarak rekor kırdı. Böylelikle 19. yüzyılın sonunda sıcaklık kayıtlarının tutulmaya başlamasından bu yana en yüksek sıcaklık görülmüş oldu. Geçtiğimiz haziran ayı da kayıtlar tutulmaya başladığından bu yana en sıcak haziran ayı olmuştu. Daha önceki en sıcak gün rekoru, 16,92 dereceyle 2016’nın ağustos ayında kırılmıştı.

ABD’li araştırmacılara göre, bu durumda El Nino kadar insan kaynaklı küresel ısınma da etkili oluyor. Uzmanlar sıcaklıkların daha önce görülmemiş seviyelere çıkabileceği konusundaki endişelerini daha önce paylaşmışlardı. İlkbaharda İspanya ve Asya’da bulunan pek çok ülkede sıcaklık rekoru kırılırken, Kuzey Denizi gibi bölgelerde de sıcak hava dalgaları yaşanmıştı.

Kayıtlara geçen en sıcak gün rekorunun kırılması da pek fazla zaman almayacak gibi görünüyor. BBC’ye konuşan iklim araştırmacısı Leon Simons, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Güvenilir ölçümler başladığından beri küresel hava sıcaklığı ortalamasının ilk defa 17 dereceye ulaşması, ısınan dünyamız için önemli bir eşik. El Nino’nun da etkisiyle önümüzdeki 1,5 yılda günlük, aylık ve yıllık hava sıcaklığı rekorlarının daha sık kırılmasını bekliyoruz.”

3 Temmuz 2023 daha sıcak günlerin bir habercisi olabilir

3 Temmuz 2023 için “daha sıcak günlerin ve genel olarak sıcak bir temmuz ayının habercisi” şeklinde bir tanımlama yapmak yanlış olmayacaktır. BBC’ye konuşan Leipzig Üniversitesi’nden Karsten Haustein, temmuz ayının tarihin en sıcak ayı olarak kayıtlara geçebileceğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı: “Tarihin en sıcak ayından kastımız, son 120 bin yılın en sıcak ayı. Önümüzdeki birkaç günde Güney Yarımküre’de sıcaklıklar biraz düşecek fakat Temmuz ve Ağustos’ta El Nino’nun gücünü artırmasıyla birlikte daha sıcak günler görmemiz yüksek ihtimal.”

İLGİLİ HABERLER