Eğlenceİncelemeler

Apple TV (2015) İncelemesi

apple-tv-2015-inceleme-12

Apple bundan yıllar önce Apple TV ile birlikte oturma odasıyla bir hobi olarak ilgilenmeye başlamıştı. Ancak geçen zamanla birlikte Apple TV’ye gösterilen ilgi arttı ve bu durum Apple’ın set üstü cihazı bir hobi aracı olarak görmenin ötesine geçip onunla ciddi şekilde ilgilenmeye başlamasına neden oldu. Geçen son 1-2 yıl boyunca Apple’ın oturma odasındaki ciddi adımının bir düz ekran TV olacağı yönünde beklentiler kuvvetle muhtemeldi, buna dair birçok dedikodu Teknoblog sayfalarında yer aldı. Ancak Apple bunun yerine set üstü cihazıyla kurduğu temelin üstüne yeni bir şeyler inşa etmeyi tercih etti. Bundan önce son olarak Mart 2012’de güncellenmiş olan Apple TV’nin dördüncü ve son versiyonu yaklaşık üç buçuk yıl sonra, hemen hemen değişmemiş bir tasarımla ve yepyeni bir platform ve yeni deneyimlerle birlikte tüketicilerle buluştu. Tabii, yeni fiyat veya fiyatları da bu noktada söylemeden geçmeyelim. Dördüncü nesil Apple TV kullanıcılara farklı bir TV ve eğlence deneyimi sunmayı hedefliyor. Bu hedefine ulaşmakta ne kadar başarılı olacak, bunun cevabını yazının devamındaki incelemede arıyoruz.

apple-tv-2015-inceleme-9apple-tv-2015-inceleme-5Dördüncü nesil Apple TV şekil açısından daha önceki iki nesil Apple TV ürünlerinden fazla fark içermiyor. Karşımızda yine siyah renkli, kare şekilli, kenarları yuvarlatılmış küçük bir kutu var, ancak bu sefer boyu biraz daha uzun. Arka tarafta yine ethernet portu, HDMI çıkışı, güç konnektörü yer alıyor. Buna ek olarak bir de yeni eklenmiş USB-C portunu görüyoruz. Apple Retina ekranlı MacBook’un ardından ikinci bir ürününe bu yeni nesil portu eklemiş oluyor. Bu port sayesinde Apple TV’ye Mac bilgisayara bağlamak ve ekran görüntüsü alma ya da DRM kopya koruması olmayan kullanıcı arayüzü videolarını yakalama gibi işlevleri gerçekleştirebilirsiniz. Optik dijital ses çıkışı ise yeni nesil Apple TV’de yer almıyor.

apple-tv-2015-inceleme-15apple-tv-2015-inceleme-17

İçeride ise bir hayli fazla değişiklik var. Bir önceki nesil Apple TV’de Apple’ın birkaç yıl önceki işlemcisi A5 yer alıyordu. Ancak şimdi 2014 yılının iPhone’larında yer alan Apple A8 işlemci ve buna eşlik eden 2 GB RAM bulunuyor. Depolama alanı bakımından da yeni Apple TV’de önemli bir gelişim kaydedildiğini görüyoruz. Apple TV’nin 32 GB ve 64 GB saklama alanına sahip iki farklı versiyonu bulunuyor ve bunlar sırasıyla 629 TL ve 829 TL’lik fiyat etiketiyle satılıyor. Yeni Apple TV’ye disk eklenmesi içeriklerin depolanmasından daha çok uygulama ve oyunların yüklenebilmesi ön planda tutularak atılmış bir adım gibi görünüyor.

Yeni Apple TV ile birlikte büyük değişim geçirenler arasında uzaktan kumanda da bulunuyor. Önceki nesil Apple TV’lerle birlikte sunulan Apple Remote uzaktan kumanda yerine şimdi Apple’ın Touch Surface özellikli Apple TV Remote olarak adlandırdığı yeni bir uzaktan kumanda bulunuyor. Eskinin tek kalıp, gri renkli uzaktan kumandasının aksine, yeni Siri Remote siyah renkte bir ön yüz ve biraz eskiyi hatırlatan, ayrıca dar ve uzun bir iPod touch’a arkadan bakıyormuş hissi uyandıran alüminyum arka yüzle birlikte geliyor.

Yeni Touch Surface Remote’un en önemli özelliği üstünde dokunmatik izleme dörtgeni barındırması. Eskinin dört yönlü ve ortasında OK tuşu barındıran navigasyon sistemi yerine şimdi bütün gezinti ve seçim işlemleri izleme dörtgenine sürükleyerek ve tıklatarak yapılıyor. Menu ve Oynat/Duraklat tuşları bulunmaya devam ediyor. Ayrıca yeni Touch Surface Remote kumanda + ve – tuşları, ana ekran tuşu ve üstünde mikrofon ikonu barındıran Siri düğmesiyle birlikte geliyor. Henüz Türkiye’de Siri özellikleri desteklenmediği için bu Siri düğmesi şu an için pek bir işe yaramıyor, ancak gelecekte epey kullanılacağı bir gerçek.

Touch Surface Remote’un Apple TV ile bağlantısı Bluetooth üzerinden sağlanıyor. Bu da kumandanın Apple TV’yi doğrudan görmesine gerek olmadığı anlamına geliyor. Ayrıca Apple TV’nin bu yeni uzaktan kumandası ivmeölçer ve jiroskop gibi modüller de barındırıyor. Böylelikle hareket algılayabiliyor ve tıpkı Wii oyun konsollarının kumandaları gibi oyun oynarken kullanılan başlıca kontrol araçlarından biri oluyor. Bu arada Apple TV’nin çeşitli Bluetooth oyun kumandalarını desteklediğini de bu noktada belirtmeden geçmeyelim. Hareket algılama yeteneği Siri Remote’un eskisine göre daha fazla güç tüketen bir aksesuar olduğu anlamına geliyor. Ancak kutudan çıkan Lightning kablosu yardımıyla, alttaki Lightning portu üzerinden Siri Remote’u şarj etmek mümkün oluyor.

Apple TV’nin bu yeni uzaktan kumandasına alternatif olarak, eğer bir iPhone, iPad veya iPod touch sahibiyseniz, yenilenen ve yeni Apple TV’yi destekler hâle gelen Remote iOS uygulamasını da kullanabilirsiniz. Remote uygulaması en çok yazı girişi sırasında farkını gösteriyor. Apple TV’nin, Remote ile üstünde gezinilmesi ve yazı yazılması epey zahmetli ve uzun görünen ekran klavyesi yerine iOS cihazınızın dokunmatik ekranında beliren sanal klayveyi kullanarak Apple TV üzerinde metin girişi yapabilirsiniz.

Yeni Apple TV’nin kurulumu sırasında Apple iki farklı seçenek sunuyor. Bunlardan bir tanesi eskiden olduğu gibi Wi-Fi ve iTunes hesabı bilgilerini Remote uzaktan kumandayı kullanarak, elle girmek. Diğeriyse özelllikle iOS cihaz sahiplerinin epey hoşuna gidecek bir özellik. iPad 2 dışında, iOS 9.1 veya üstü sürümle çalışan bir iOS cihazını kullanarak Apple TV’yi daha hızlı şekilde kurabilirsiniz. Bunun için iPhone, iPad veya iPod touch’ınızı Apple TV’nin yakınına getirmeniz gerekiyor, tabii ki Bluetooth bağlantısı açık olmalı. Apple TV otomatik olarak algılanıyor ve siz onay verdikten sonra Wi-Fi bağlantısı kurma ve Apple kimliği bilgilerinin girişi gibi işlemler otomatik olarak gerçekleştiriliyor, iOS cihazındaki bilgiler Apple TV’nin kurulumu için de kullanılmış oluyor.

apple-tv-2015-inceleme-19

Kurulum işlemini kısa sürede tamamladıktan sonra artık yeni Apple TV’nin, yepyeni tvOS işletim sistemiyle çalışan kullanıcı arayüzü karşınıza çıkıyor. Aslına bakarsanız, genel şablon bakımından tvOS’in daha eski Apple TV’lerde gördüğümüz kullanıcı arayüzüne epey benzediğini görüyoruz. iTunes, Fotoğraflar, Müzikler yine ön planda ve siz hangisini seçerseniz, öne çıkarılan içerikler ekranın en üst bölümünde, manşet niteliğinde gösteriliyor. Arama özelliği biraz daha ön plana çıkarılmış ve saydığımız bu üç temel içerik grubunun yanına yerleştirilmiş.

apple-tv-2015-inceleme-57

Aslına bakarsanız, yeni Apple TV’nin en önemli farkı Siri’nin yoğun şekilde entegre edilmiş olması ve içerik aramalarında sesli komutların yardımıyla bunu iyice zahmetsiz bir hâle getirmesi. Ancak Siri desteği şu an için Türkiye’de sunulmuyor. Bu da Apple TV üzerinde içerik aramalarının daha kısıtlı imkanlarla, biraz daha geleneksele yakın şekilde gerçekleştirilmesi anlamına geliyor. Arama yapmak için metin girişi yapmanız gerekiyor, bunun için de ya Apple TV’nin sanal klavyesini ya da iOS Remote uygulamasını kullanacaksınız. Siz aradığınız metni girmeye başladıkça iTunes veya App Store’dan içerik veya uygulama tavsiyeleri ekrana düşmeye başlayacaktır.

apple-tv-2015-inceleme-22

iTunes Store tarafında yeni Apple TV’de değişen çok fazla bir şey yok. Apple’ın film satın alma ve kiralama ve bunları Apple TV’de izleme imkanı sunan hizmeti daha önceki nesil ürünlerde sunduğundan farklı bir deneyim sunmuyor. iTunes Store’un tasarım şablonu fazla değişikliğe uğramıyor, sadece görsel açıdan daha renkli ve çekici bir tasarım karşımızda duruyor. Filmlerin detay sayfalarında bulanık arka planların fazlasıyla kullanıldığını görüyoruz. Her bir filmin detayları, ilgili filmler, kullanıcı yorumları film sayfaları içinde gösteriliyor.

apple-tv-2015-inceleme-24

4K TV’ler giderek daha fazla oturma odasına giriş yapıyor. Ancak Apple henüz ultra yüksek çözünürlüklü görüntü teknolojisinin olgunlaştığını düşünmüyor olmalı ki, 2015 model Apple TV’de 4K desteğini sunmuyor. iTunes üzerinden sunulan filmlerin en yüksek çözünürlükleri 1080p olmaya devam ediyor. Bu da önceki nesil Apple TV ile aynı film izleme deneyiminin yaşandığı anlamına geliyor. Aslına bakarsanız, yeni Apple TV’nin Full HD ile yetinmesi çok kötü sayılmaz. Full HD TV’lerin hâlâ çoğunlukta olduğunu düşündüğümüzde çoğu evde en iyi film keyfi bu şekilde sunulacaktır. Bununla birlikte 4K TV’lerde de Apple TV’nin Full HD filmlerinin ölçeklenmesinin fena sonuç vermediği söyleniyor.

apple-tv-2015-inceleme-28

Türkiye’deki kullanıcılar açısından şu anda yeni Apple TV’yi en çekici kılan unsur uygulama ve oyun desteği olmalı. Apple TV’de yepyeni bir uygulama mağazası var. App Store bu sefer tvOS uygulamalarını Apple TV sahiplerine sunuyor. App Store’a baktığımızda henüz emekleme aşamasında olan bir platformun izlerini rahatlıkla görebiliyoruz. Uygulama katalogu sınırlı, sanki bir Windows’un uygulama mağazasını geziyormuş hissi veriyor. Ancak Apple’ın tvOS platformuna olan geliştirici ilgisi yüksek, kısa sürede daha fazla dikkate değer ve popüler uygulama Apple TV ile TV ekranlarına uyumlu hâle gelecektir.

apple-tv-2015-inceleme-44

Şu an için Türkiye tvOS App Store’una baktığımızda, özellikle Doğuş Yayın Grubu’nun TV kanallarının uygulamalarının dikkat çekici olduğunu görüyoruz. NTV, Star TV, Kral TV, NTV Spor gibi uygulamalar TV kanallarının Apple TV’yi nasıl değerlendirebileceklerini güzel şekilde gösteriyor. Bu uygulamalar içinden TV kanallarının canlı yayınına erişebilir, örneğin Star TV uygulaması içinden dizilerin eski bölümlerini izleyebilirsiniz. Bunun dışında YouTube uygulaması daha önce üçüncü nesil Apple TV’ye geldiği şekilde App Store’da yer alıyor. Periscope uygulaması da var, ancak tvOS versiyonu kullanıcı girişi yapmaya izin vermiyor, sadece Periscope’un seçtiği belirli canlı yayınları büyük ekranda izleme fırsatı sunuyor. EarthCam TV de Apple TV’de en çok açtığımız uygulamalardan bir tanesi. Bu uygulama sayesinde dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde yer alan canlı yayın kameralarına erişmek ve oralarda neler olup bittiğine bakmak mümkün.

apple-tv-2015-inceleme-45

Oyun tarafında App Store daha zengin seçenekler sunuyor gibi görünüyor. Asphalt 8: Airborne, BADLAND, Just Dance, Crossy Road ve bunun gibi popüler iPhone veya iPad oyunlarının tvOS’e geldiğini görüyoruz. Bu oyunlar TV’ye özel deneyimler sunmaktan çok mobildeki versiyonun TV ekranı için ölçeklenmiş hâli gibi çalışıyor. Yine de, bu oyunları büyük ekranda oynamak güzel, Touch Surface Remote kumanda ile de kontrol bir hayli kolay, alışmak zor olmuyor. Üstelik Siri Remote’un hareket algılama kabiliyeti sayesinde Just Dance gibi oyunlara fazlasıyla hareket katmak, Apple TV üzerinden oynatılan oyunla yoğun etkileşime geçmek mümkün oluyor. Kısacası Apple TV bir Xbox One veya PlayStation 4 tadında ev konsolu seviyesinde bir oyun deneyimi sunmuyor. Onların bir kademe altında kalsa da, eğlenceli dakikalar yaşatacağı kesin.

apple-tv-2015-inceleme-52

iPhone ve iPad uygulamaları arasındaki evrensellik tvOS uygulamaları için de geçerli oluyor. Eğer bir uygulamayı iPhone veya iPad’inize yüklediyseniz, o uygulamanın tvOS versiyonu da yüklenebilir şekilde sizi bekliyor. Eğer daha önce iOS cihazınızdan bir uygulamayı satın aldıysanız, aynı uygulamanın tvOS versiyonu için yeniden para ödemenize gerek kalmıyor. Uygulamalar tvOS ana ekranına eski Apple TV’nin ekranında olduğu gibi büyük dikdörtgen bloklar şeklinde diziliyor.

apple-tv-2015-inceleme-64

Bu arada Apple’ın tvOS’in derinliklerine gizlediği bazı güzellikler de mevcut. Örneğin kumandadaki Ana ekran tuşuna iki kez basmak uygulama geçiş ekranını karşınıza çıkarıyor, tıpkı iPhone ve iPad’de olduğu gibi. Böylelikle uygulamalar arasında geçiş yapmak için ana ekrana gidip gelmek gerekmiyor. Öte yandan Siri Remote uzaktan kumandanın izleme dörtgeninin hassasiyetini kullanım rahatlığınıza göre ayarlamanız da mümkün.

apple-tv-2015-inceleme-63

Apple TV ses tarafında 5.1 çevresel ses desteği sunuyor. Eğer uygun bir ses sisteminiz varsa bu destekten yararlanabilirsiniz. Bunun yanı sıra Bluetooth kulaklıklarla eşleştirme yapabilir, böylelikle özellikle gece yarısı oyun oynarken veya film izlerken kimseyi rahatsız etmezsiniz. Bu arada “Yüksek Sesleri Azalt” seçeneği sayesinde yüksek şiddetteki patlama ve benzeri sesleri azaltabilir, konuşmaların ön plana çıkarıldığı ve duyulabilir hâle getirildiği bir ses elde edebilirsiniz. Öte yandan AirPlay desteği yine mevcut. iOS cihazınız, Mac bilgisayarınız veya PC’deki iTunes üzerinden içerikleri Apple TV’de oynatabilir ya da iOS veya Mac cihazınızın ekran görüntüsünü Apple TV üzerinden ekrana yansıtabilirsiniz.

apple-tv-2015-inceleme-62

Yeni Apple TV’yi belirli bir süre aktif olarak kullanmadığınız zamanlarda ekran koruyucu devreye giriyor. Eğer isterseniz, Apple’ın hazırladığı havadan görüntüleri seçebilir ve sunulan yüksek kaliteli görüntülerin tadını çıkarabilirsiniz.

apple-tv-2015-inceleme-7apple-tv-2015-inceleme-14apple-tv-2015-inceleme-37Apple TV’nin henüz Türkiye’de resmen satılmadığı zamanları hatırlıyoruz. O zamanlar iTunes Store’un film mağazası Türkiye’ye açılmamıştı. Apple’ın set üstü cihazını satın alanların sadece Podcast’ler, YouTube ve bunun gibi Apple’ın yüklü olarak sunduğu çeşitli uygulamalarla yetinmesi gerekiyordu. iTunes Store’un Türkiye’ye gelmesiyle birlikte Apple TV gerçekten de esas amacına hizmet etmeye başlamış ve oturma odamızda film izlemek için kullandığımız yegane cihaz hâline gelmişti.

Yeni Apple TV ile birlikte oturma odasında imkanların daha da arttığı bir gerçek. Aslında karşımıza yine eskiden olduğuna benzer şekilde bir ülke kısıtlaması çıkıyor. Apple’ın Apple TV’yi tanıtırken üstünde en fazla durduğu özellikler arasında yer alan Siri henüz Türkiye’de çalışmıyor. Bu, sesli komutlarla içerik araması yapamadığımız, belirli sorulara cevap alamadığımız anlamına geliyor. Ancak Siri’nin iPhone ve iPad’de Türkçe’yi anladığını dikkate alırsak, Apple TV’de Siri desteği için fazla beklememiz gerekmeyebilir. Üstelik Siri’nin eksikliğini fazla hissetmediğimizi de söylememiz gerekiyor.

2015 model Apple TV’yi Türkiye’deki kullanıcılar açısından çekici kılan en önemli unsur şu an için tvOS App Store gibi görünüyor. Yüklenebilen uygulama ve oyunlarla birlikte Apple TV’nizin yeteneklerini istediğiniz gibi artırmanız mümkün. Şu an için mevcut olan uygulama ve oyun katalogunu sınırlı bulabilirsiniz, ancak ekosistemin hızlı şekilde geliştiğini biliyoruz ve gelecekte daha fazla başlığı burada göreceğimiz bir gerçek. TV kanalları, Digiturk, D-Smart, Tivibu gibi platform işletmecileri için burada büyük bir fırsat olduğunu da belirtmek gerekiyor.

Apple TV’nin yetenekleriyle birlikte fiyatı da büyük oranda artıyor. Üçüncü nesil Apple TV 279 TL’lik fiyata sahip. Halbuki yeni Apple TV’nin 32 GB kapasiteli modeli 629 TL’ye, 64 GB’lık modei ise 829 TL’ye satılıyor. Aradaki fiyat farkı epey fazla, ancak sunulan yenilikler bu fiyat artışını karşılayacak yeterlilikte. Eğer yeni Apple TV’de önceliğiniz film izlemek, müzik dinlemek, bir elin parmağını geçmeyecek sayıda uygulama kullanmak veya oyun oynamak ise, 32 GB’lık Apple TV sizin için fazlasıyla yeterli olacaktır. Ancak çok sayıda oyun ve uygulama kuracağınızı düşünüyorsanız, o hâlde kendinizi bütçe açısından kısıtlamamanız ve daha yüksek kapasiteli modeli seçmeniz uygun olacaktır. Bu arada sadece dördüncü nesil Apple TV ile uyumlu yeni Touch Surface özellikli Apple TV Remote uzaktan kumandayı kaybetmemeye özen gösterin. Çünkü bu aksesuar tek başına üçüncü nesil Apple TV ile aynı fiyata sahip.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER