Teknoloji

14 yıldız ve 31 dış gezegen yeniden adlandırıldı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Uluslararası Astronomi Birliği

Uluslararası Astronomi Birliği’nin öncülüğünde gerçekleşen dünya çapında bir oylama sonucunda 14 yıldız ve bu yıldızların yörüngesindeki 31 dış gezegen yeniden adlandırıldı. Evrendeki gök cisimlerinin isimlendirilmesinden sorumlu olan birlik, NameExoWorlds yarışmasının kazananları açıkladı. 500 binden fazla oyun kullanıldığı yarışmayla seçilenler arasında Chalawan, Cervantes ve Helvetios gibi isimler bulunuyor.

Yarışmada astronomi organizasyonlarından, okullar ve bilim meraklılarından daha önceden belirlenmiş bir grup gök cismine yeni isimler verdiler. Normalde Uluslararası Astronomi Birliği, gök cisimlerini adlandırırken kamuoyundan öneri almasa da, NameExoWorlds yarışmasıyla bu durum değişmiş oldu.

Farklı uluslararası kültürlerden mitolojik varlıklar, ünlü bilim adamları, kurgusal karakterler, eski şehirler ve ölü dillerden gelen kelimeler 14 yıldız ve 31 dış gezegene isim oldu. Örneğin daha öncesinde 55 Cancri adıyla anılan yıldız, Polonyalı gök bilimci Kopernik’in adını taşıyacak. Kopernik’in uydusundaki iki gezegen ise Galileo ve Brahe ismiyle anılacak.

Uluslararası Astronomi Birliği adayları talimatnameye göre belirledi

Yarışmaya isim önerme süreci ise gelişigüzel biçimde şekillenmedi. Birlik, intergalaktik nesnelerin nasıl isimlendirileceği konusunda bir talimatname yayınladı. İsimlerin kolay telaffuz edilebilmesine önem verilirken, seçilen kelimelerin 16 harften kısa olması gerektiği belirtildi. İsimlerin herhangi bir gruba karşı saldırganlık içermemesi de aranılan koşullar arasında yer aldı. Politik, siyasi, askeri ve dini faaliyetlerle bağlantılı isimler de, tartışmalara mahal vermemek amacıyla, yarışmaya dahil edilmedi.

İLGİLİ HABERLER