İncelemelerManşetler

Samsung Gear VR İncelemesi

samsung gözlük

Sanal gerçeklik, teknoloji dünyasında son zamanların en sıcak gündem maddeleri arasında yer alıyor. Söz konusu konseptin önümüzdeki dönemde de bu sıcaklığını koruyacağını görmek pek zor değil. Sanal gerçekliği son kullanıcıyla buluşturan sanal gerçeklik başlığı ise farklı kategorilerde boy gösteriyor. Akıllı telefonlardan faydalanarak sanal gerçeklik teknolojisini sunan cihazlar arasında ise Samsung’un Oculus ile birlikte geliştirdiği Gear VR ön plana çıkıyor.

Samsung’un IFA 2014’te duyurduğu Gear VR, 1 yılı aşkın bir süre boyunca devam eden bir geliştirme sürecinin ardından geçtiğimiz yılın sonları itibarıyla yurt dışında piyasaya çıkmaya başlamıştı. Bu gelişim sürecinde yenilenen sanal gerçeklik başlığı, MWC 2015’te yeni yüzüyle boy göstermişti. Güney Koreli şirket, 2016 model amiral gemileri Galaxy S7 ve Galaxy S7 edge’in çıkışıyla birlikte Gear VR’ı da daha geniş bir kitleyle buluşturdu. Piyasadaki benzer ürünlere kıyasla çok daha iyi bir performans sergileme potansiyeli taşıyan Samsung Gear VR, yine Güney Koreli elektronik devinin imzasını taşıyan Galaxy S6, Galaxy S6 edge, Galaxy S6 edge+, Galaxy Note 5, Galaxy S7 ve Galaxy S7 edge modelleriyle birlikte çalışıyor.

samsung-gear-vr-inceleme-21Gelişmiş donanımsal özellikler barındırmayan ve gücünü bağlandığı akıllı telefondan alan Gear VR, Samsung ile Oculus arasındaki işbirliği çerçevesinde Oculus’un imzasını taşıyan sanal gerçeklik teknolojisiyle birlikte çalışıyor. Son zamanların en ilgi çekici ürünlerinden biri olan Samsung Gear VR’ı sizler için mercek altına aldık.

Daha önce başka sanal gerçeklik başlıklarıyla haşır neşir olanlar için Gear VR, sıra dışı bir konsept olmayacaktır. Sanal gerçeklik başlığının ana kısmı, görüntüsü itibarıyla yüksek teknolojili bir şnorkeli hatırlatsa da, kullanıcıları sanal gerçekliğin büyüsüyle tanıştırıyor. Bu bölümde yer alan lensler, uyumlu Galaxy telefonlarının ekranı üzerinde sanal gerçeklik deneyimi yaşatıyor. Başlığın üst kısmında bulunan kaydırıcı ise lenslerin göze olan mesafesini belirlemek ve odaklama yapmak için kullanılıyor. Gear VR ile net bir görüntü kalitesine ulaşmak için odaklama ayarını düzgün biçimde yapmak büyük önem taşıyor. Gear VR’ın yüzle temas eden kısımlarının iki sünger katmanıyla kaplanmış olması ise sanal gerçeklik başlığının yüzde herhangi bir acı oluşturmasını engelliyor. Yine de, sanal gerçeklik başlığını uzun süre takanların yüzünde bazı izlerin oluştuğunu belirtmek gerekiyor.

samsung-gear-vr-inceleme-8Samsung Gear VR’ın yüzde oluşturduğu ağırlıkta kullanılan telefon modelinin ağırlığının da önemli bir faktör olduğunu vurgulamakta fayda var. Örneğin, sanal gerçeklik başlığını 152 gram ağırlığındaki Galaxy S7 ile kullananlar, 171 gram ağırlığındaki Galaxy Note 5 ile kullananlara kıyasla daha az yorulacaklardır. Söz konusu ağırlık farkları temelde oldukça küçük olsa da, uzun süreli sanal gerçeklik deneyimlerinde beklenmeyen farklar oluşturabiliyor.

Samsung Gear VR, iki kayış aracılığıyla kullanıcıların başına yerleştiriliyor. Bu kayışlardan biri başın arka kısmını dolaşırken, diğer kayış da arka başın üst kısmından arka kayış ve cihazın üst kısmı arasında bir köprü vazifesi görüyor.

Başlığın ana kısmının sağ tarafında dokunma uyumlu panel ve bir bir önceki ekrana dönmeyi sağlayan bir tuş bulunuyor. Bu kontrol araçlarının biraz önünde ise ses kontrol butonları yer alıyor. Bu araçların varlığı, sanal gerçeklik deneyimi içinde gezinmeyi ve deneyimi kontrol etmeyi kolaylaştırıyor. Başlığın ön kısmında bulunan siyah panel ise bir tür koruyucu kapak işlevi görülüyor. Akıllı telefonu başlığa monte etmek için bu paneli yerinden çıkarmak gerekiyor. Telefon takıldıktan sonra ise bu panel yeniden yerine takılıyor. Tüm bu işlemler oldukça rahat ve sorunsuz biçimde gerçekleştiriliyor.

samsung-gear-vr-inceleme-23Koruyucu panelde bulunan küçük bir boşluk sayesinde akıllı telefonun jakına kulaklık bağlamak mümkün oluyor. Böylelikle sanal gerçeklik deneyimi, daha kapsayıcı biçimde yaşanabiliyor. Bu tarz küçük tasarım dokunuşlarının Gear VR’ı kullanışlı ve kullanıcı dostu bir ürün haline getirdiği rahatlıkla söylenebilir.

Samsung Gear VR, 96 derecelik bir görüş açısı sunuyor. Söz konusu açı, daha gelişmiş sanal gerçeklik başlıklarınınki kadar yüksek olmasa da, 360 derecelik baş takibiyle birleştiğinde ortaya çok etkileyici ve sarmalayıcı bir deneyim çıkıyor. Başlığa yerleştirilen ivmeölçer ve jiroskop da gözün önüne gelen görüntünün baş hareketleriyle uyumlu olmasını sağlıyor.

Gear VR’ın başlangıçtaki kurulumu oldukça açık olsa da, yüklenmesi gereken ekstra içerik ve uygulamaların varlığı nedeniyle biraz fazla zaman alabiliyor. Kullanıcıların Gear VR için hazırlanan özel Oculus uygulamasını cihazlarına önceden yüklemeleri ve gerekli giriş işlemlerini yapmaları, kurulum esnasında zaman kazandırabiliyor.

samsung-gear-vr-inceleme-13Akıllı telefonu Gear VR’a takmak için koruyucu siyah paneli yerinden çıkarmak gerekiyor. Panel açıldığında telefonun USB girişine yerleşecek olan microUSB ucu, cihaz tutucunun altına gizlenmiş de olsa görülüyor. Cihaz tutucu hafifçe ittiriliyor ve böylelikle kullanılacak akıllı telefonun boyutuna uygun biçimde ayarlanabiliyor. Galaxy Note 5, Galaxy S6 edge+ ve Galaxy S7 edge sahiplerinin cihaz tutucuyu A konumuna getirmesi gerekiyor. Galaxy S6, Galaxy S6 edge ve Galaxy S7’yi yerleştirmek içinse cihaz tutucu B konumuna getiriliyor.

Telefon, Gear VR’ın cihaz tutucusuna yerleştirildikten sonra telefonun üst kısmı da başlığa monte ediliyor ve kullanıcılar siyah paneli yeniden kapatıp cihazı başlarına geçirdikten sonra sanal gerçeklik deneyimini yaşamaya başlayabiliyor. Sanal gerçeklik dünyasının kapılarını ilk kez açanlara kullanıma dair çeşitli uyarılarda bulunuluyor. Başlığın kullanımına her 15 ila 20 dakikada bir ara verilmesi gibi öneriler, daha yolun başında kullanıcılara sunuluyor. Oculus uygulaması, Gear VR’ın desteklediği diğer uygulamalara da yol açan bir merkez niteliği taşıyor.

samsung-gear-vr-inceleme-14Oculus uygulamasının arayüzünde dolaşmak oldukça kolay. Bu dolaşım kolaylığı, Gear VR’ın da sıkıntı yaşamadan kullanılmasını sağlıyor. Oculus uygulaması kullanıcılara sanal bir evin içinde olduklarını hissettiriyor. Panoramik pencereleri ve büyük bir koltuğun bulunduğu ev, oldukça konforlu gözüküyor. Sanal gerçeklik uygulamasının menüsü, kareler halinde havada asılı biçimde kullanıcıların karşısına çıkıyor.

Kullanıcılar başlarıyla gözlerinin önündeki imleci hareket ettirebiliyor. İmleç, hedeflenen menünün veya uygulamanın sekmesinin üstüne geldiğinde ise cihazın sağ kısmında bulunan dokunma uyumlu alana dokunarak ilgili menünün veya uygulamanın açılması sağlanıyor. Bu ekranda kullanıcıların daha önceden indirdiği uygulamaların yanı sıra, Samsung’un önerdiği uygulamalar da görüntüleniyor.

Ana menü üzerinden farklı uygulama mağazalarına erişilebiliyor. Bu mağazalardan birisi, ana Oculus mağazası işlevini görüyor. Diğerindeyse sadece Samsung’un geliştirdiği uygulamalar bulunuyor. Kullanıcılar ana ekranın sağ tarafında bulunan bağlantı üzerinden daha önce satın aldıkları uygulama veya içeriklerin listesine erişebiliyor. Ana ekran, mağaza ve kütüphane için yazılı bağlantılar ise ekranın alt kısmında bulunuyor.

samsung-gear-vr-inceleme-25Geri Dön butonuna biraz uzun süre basıldığında ise kullanıcılar seçenekler menüsüne yönlendiriliyor. Bu menü üzerinden telefonun pil durumunu kontrol etmek, ekran parlaklığını ayarlamak, “Rahatsız Etme” modunu aktif hâle getirmek veya gerçek görüş kamerasını çalıştırmak mümkün oluyor. Gerçek görüş kamerasından görüntü alabilmek için başlığın ön kısmındaki koruyucu siyah paneli çıkartmak gerekiyor. Bu özelliğe pek fazla ihtiyaç duyulmayabilir, ancak gerektiğinde başlığı tamamen çıkarmak yerine sadece gerçek görüş kamerasını çalıştırmak daha kolay olabilir.

Samsung ve Oculus, sanal gerçeklik deneyimini daha cazip hâle getirmek için hem oyun geliştiricileriyle hem de diğer büyük platformlarla işbirliğine gidiyor. Bütün bu çalışmaların sonunda Samsung Gear VR üzerinde erişilebilen uygulamaların sayısı ve kalitesi sürekli olarak artış gösteriyor.

Netflix’in Gear VR uygulaması, söz konusu çalışmaların önde gelen örnekleri arasında sayılabilir. Uygulamada kullanıcılar kendilerini bir dağ evinde büyükçe bir televizyonun karşısında, kırmızı bir koltukta otururken buluyor. Kafa hafif sola çevrildiğinde ise karlı dağların manzarası görülüyor. Netflix Gear VR uygulaması üzerinde içerik taraması yapmak pek kolay olmasa da, önceden listeye alınan bir içeriğe rahatlıkla erişiliyor. Sanal gerçeklik başlığı, izlenilen içeriğe daha kolay konsantre olmasını kolaylaştırıyor. Ancak bu noktada 20-25 dakikada bir başlığı çıkartmakta fayda olduğunu hatırlatmak gerekiyor.

samsung-gear-vr-inceleme-11Samsung Gear VR ile uyumlu oyun ve uygulamaların sayısı sürekli olarak artıyor. Bazıları sadece Gear VR’a özgü olan bu içeriklerden bazıları için “cüzi” olarak nitelenebilecek ücretler ödemek gerekebiliyor. Ancak ücretsiz uygulama sayısının da oldukça makul bir seviyede olduğu rahatlıkla söylenebilir. Omega Agent, Temple Run ve Minecraft, Gear VR ile oynanabilen ilgi çekici oyunlar listesinin üst basamaklarında yer alıyor.

Samsung Gear VR, sadece oyun oynamaya yarayan bir cihaz niteliği taşımıyor. Cihazla Netflix’in ötesinde bir multimedya deneyimi yaşanabiliyor. Kullanıcılar hem 2D hem de 3D videoları başlıkla görüntüleyebiliyor. Sanal gerçeklik başlığı ile Cirque du Soleil gösterisi çok daha farklı bir açıdan izlenebiliyor. Buna ek olarak, 360 derecelik fotoğraflar sayesinde dünyanın farklı noktalarını sanki oradaymış gibi keşfetmek de mümkün oluyor.

Samsung Gear VR’ın uyumlu olduğu telefonların hem donanım hem de ekran kalitesi bakımından güçlü olduğu bir gerçek. Donanımın kuvveti, sanal gerçeklik platformunun sorunsuz biçimde işletilmesini sağlıyor. Görüntü kanadında ise ekran çözünürlüğü iki telefon arasında paylaştırıldığı için kalite biraz düşüyor. Yazılım ise sanal gerçeklik yolculuğunun başlangıcından bu yana önemli ölçüde gelişmiş durumda. Bu gelişim sayesinde Oculus uygulamasının içinde gezinirken veya diğer uygulamaları çalıştırırken ciddi sorunlar yaşanmıyor.

Sanal gerçeklik başlığındaki en önemli problem olarak ise lenslerin buğulanması ön plana çıkıyor. Samsung tasarım sisteminin buğulanmayı engellediğini iddia etse de, başlık takıldığında bu sorun sıklıkla görülüyor. Lensler yüzle aynı sıcaklığa gelene kadar, silme ve yeniden ayarlama işlemi yapılması gerekebiliyor.

samsung-gear-vr-inceleme-27Tamamen kablosuz olması, baş takip yeteneğinin gelişmişliği ve içerik kütüphanesinin rakiplerine kıyasla büyüklüğü, Gear VR’ın en önemli artı noktaları olarak ön plana çıkıyor. Çözünürlüğün düşük olması, oyunlarda tam içeriğe erişmek için biraz fazla para ödemek gerekmesi ve sadece bazı Galaxy modelleriyle uyumlu olması ise Samsung Gear VR’ın eksiler hanesinin ilk sıralarına yazılabilir.

Uyumlu Galaxy modellerine sahip olanlar için Samsung Gear VR, sanal gerçeklik ile tanışmak ve multimedya içerik tüketimini çok daha derinlemesine biçimde deneyimlemek adına uygun bir araç niteliği taşıyor. Oyun konusunda da farklı kapıları açan Gear VR’a 300 TL civarında rakamlar karşılığında sahip olunabilmesi de, ürünün çekiciliğini artırıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER