Manşetler

Nokia Android telefon ve tabletlerle mobil pazarına dönüyor

nokia oppo
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

nokia androidMicrosoft’un Nokia markasını standart cep telefonlarında kullanmayı bırakacağını açıklamasının ardından Finli marka için yeni bir dönemin kapıları açıldı. Nokia, markasını ve fikri mülkiyet portföyünü HMD global isimli yeni bir şirkete lisanslayacağını açıkladı. Söz konusu şirket Nokia markasını taşıyan Android telefonların gelişimini ve satışını üstlenecek.

Merkezi Finlandiya’da bulunan HMD global’ın yönetimini Arto Nummela üstlenecek. Eski bir Nokia çalışanı olan Nummela, şirketin mobil cihaz ve servisler biriminin Microsft’a satılmasının ardından Redmond merkezli şirkete katılmıştı. Yeni şirket, Microsoft ile Nokia isimlerinin standart telefonlarda kullanılması ve bazı tasarım hakları konusunda koşullu bir uzlaşmaya vardı. Haziran sonunda tamamlanması beklenen sürecin ardından Nummela CEO koltuğuna oturacak.

Foxconn’un sürece dahil olması da işin ilginç yönleri arasında yer alıyor. Foxconn’un iştiraklerinden biri olan FIH Mobile, Nokia’nın eski standart telefon üretimi işinden geriye kalanları satın almak için Microsoft’a 350 milyon dolar ödeyecek. HMD global ve FIH Mobile arasında Nokia markalı cep telefonları ve tabletlerin üretimini desteklemek için küresel ölçekli bir anlaşma yapılmış durumda. Nokia N1 tablet de Foxconn tarafından Nokia ve HMD global desteğiyle üretilmişti. Dolayısıyla Microsoft denklemden ayrılmış olsa da, bağlayıcı yeni işbirliklerinin kurulduğu söylenebilir.

Nokia, HMD global’ın yönetim kurulunda bir üye ile temsil edilecek ve zorunlu marka gereksinimleri ile performansla bağlantılı provizyonları belirleyecek. Ortaya çıkan yeni yapının Nokia’nın tasarım uzmanlığını ve Foxconn’un üretim tecrübesini birleştireceği söylenebilir.

Perde arkasındaki süreç biraz karışık olsa da, Nokia Android işletim sistemli akıllı telefon ve tabletlerle mobil pazarına döneceğini resmen açıklamış oldu. Standart cep telefonlarının da dahil olduğu bu yeni yapı, Android işletim sistemli bir Nokia telefon hayalini kuranları mutlu edecektir.

İLGİLİ HABERLER