Teknoloji

Android Lollipop AOSP’ye gönderildi, güncellemeler için başlangıç verildi

android-5-0-lollipop-041114

Google Android Lollipop kaynak kodunu Android Açık Kaynak Projesi’ne (AOSP) de gönderdi, bu da zamanın işlemeye başladığını gönderiyor. Kodun en son hâlini almasıyla birlikte birçok cihaz üreticisi ürettikleri cihazları Android’in en son sürümüne güncellemeye ya da yeni çıkaracakları cihazları Lollipop ile sunmaya başlayabilecekler.

Bu olayın ardından fazla vakit kaybetmeyen HTC, One’ın 90 gün içinde Lollipop güncellemesini alacağını kaydetti. Hem One (M7) hem de One (M8) akıllı telefonları şubat ayının başına kadar Android 5.0’a güncellenmiş olacak.

htc-one-m8-lollipop-041114

Diğer popüler Android cihaz üreticilerine baktığımızda durumun HTC kadar netleşmediğini görüyoruz. Örneğin Samsung, Galaxy Note 4’ün Lollipop’u alacağını açıkladı, ancak kesin bir tarih vermedi. Bu yılın ilk yarısında çıkan amiral gemisi telefon Samsung Galaxy S5’in de Android 5.0’a güncelleneceğini söyleyebiliriz.

Sony’nin de bu yıl içinde çıkardığı Xperia Z2 ve Xperia Z3 akıllı telefonlarına Lollipop’u getirmesini bekleyebiliriz. Ayrıca Xperia Z1 Compact, Xperia Z3 Compact, Xperia T2 gibi bu yıl içinde çıkmış cihazların da Android 5.0’a güncelleneceğini tahmin ediyoruz.

LG de henüz Android 5.0 planları hakkında fazla konuşmadı. Ancak LG’nin ürettiği bir Nexus cihazı olan Nexus 5’in birkaç gün içinde Android 5.0 Lollipop’a güncellenmesini bekliyoruz. LG G3, G2 vb. cihazların güncellemeyi ne zaman alacağı ise şu an için bilinmiyor.

Akıllı telefon üreticileri kullanıcı arayüzü ve eklenen uygulamalar noktasında eskisi kadar aktif değil. Çoğu Android cihazına baktığımızda kullanıcı arayüzünün temel olarak Google’ın sunduğu ham arayüzle aynı olduğunu görüyoruz. Aslında bu durum da güncellemelerin çıkışını biraz daha hızlandıran önemli bir faktör olarak değerlendirilebilir.

İLGİLİ HABERLER