Teknoloji

Windows 8.1 Güncelleme: Hangi yenilikler geliyor?

windows 8.1
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Windows 8.1 güncellemesi bugün itibarıyla çıkış yapıyor. Windows 8.1’e gelen ilk büyük güncelleme paketi kullanıcılara çeşitli değişiklikler ve yeni özellikler sunacak. Ayrıca daha önce alıştıkları bazı Windows deneyimlerini de güncellemeden sonra tekrar elde edecekler.

windows-8-1-update-080414

Windows 8.1 Güncelleme’yi yükledikten sonra sizi hangi yenilikler bekliyor? Cevapları bu yazıda.

Masaüstünden başlatma

Eğer Windows 8.1 yüklü cihazınız bir tablet değilse, Windows 8.1 Güncelleme sonrasında Başlangıç Ekranı yerine masaüstünden başlatılacak. Windows 8’e kadar kullanıcılar bilgisayarlarını açtıklarında karşılarında masaüstünü görürlerdi. Ancak Windows 8’in gelmesiyle birlikte hem tablet hem de PC kullanıcıları canlı kutucuklarla bezenmiş yeni nesil Başlangıç Ekranını kullanıyordu. Bu değişiklik özellikle masaüstü ve dizüstü bilgisayar kullanıcılarını memnun edecek, alıştıkları düzene yeniden kavuşmuş olacaklar. Tabii ki, Başlangıç Ekranına iyice alışanlar için modern arayüzden başlatma seçeneği mevcut olacak.

Internet Explorer 11

Internet Explorer’ın yeni versiyonu birçok yenilikle birlikte geliyor. IE11 Windows cihazınızı ve giriş tipini algılayarak ona göre internette gezinme deneyiminize uyum sağlıyor. Kullanılan cihaz tipine bağlı olarak internet tarayıcısının ne zaman ekranda kalacağı veya ne zaman saklanacağını da belirlemek mümkün olacak. Eğer bir Windows Phone 8.1 cihazı kullanacak olursanız, mobilde gezdiğiniz sitelerdeki gezintiye PC veya tabletiniz üzerinden de devam edebileceksiniz. Her iki sürüm yer imlerini, sekmelerini ve göz atma geçmişini eşzamanlayacak.

windows-8-1-guncelleme-ie-11-080414

Geliştirilmiş Office uygulamaları

PowerPoint, Excel ve Word uygulamaları dokunmatik ekranlarda daha kolay kullanılır hâle geliyor. Geleneksel Windows sürümünde çalışan Office uygulamalarının “şeritli” arayüzü de dokunmayla daha kolay yönetilecek şekilde düzenleniyor.

SkyDrive OneDrive’a dönüşüyor

Microsoft geçtiğimiz aylarda bulut depolama servisi SkyDrive’ın adını OneDrive olarak değiştirmişti. Windows 8.1 Güncellemesiyle birlikte SkyDrive ile ilgili tüm referanslar silinecek ve bunların yerini OneDrive alacak. Özellikler ise aynı şekilde kalmaya devam edecek. Üstelik elle eşzamanlama ve eşzamanlama durumunu gösteren görev çubuğu ikonları da ekleniyor.

Güvenlik güncellemeleri

Microsoft tüm Windows 8.1 kullanıcıları için Windows 8.1 Güncelleme paketini zorunlu tutacak. Aksi takdirde işletim sistemleri için sunulan güvenlik veya işlev güncellemelerini almaya devam edemeyecekler. Anlayacağınız, güvende kalmak için sunulan güncellemeyi yüklemelisiniz.

Açma ve kapatma tuşu

PC kullanıcıları Başlangıç Ekranında yeni bir güç simgesi görecekler, bu sayede cihazlarını kapatmak için PC ayarlarına girip oradan işlem yapmaları, yani bir sürü zahmete girmelerine gerek kalmayacak.windows-8-1-guncelleme-baslangic-ekrani-080414

Arama ikonu

Başlangıç Ekranına yerleştirilen kolay erişilebilir arama ikonu sayesinde kullanıcılar bilgisayarları içinde hızlı şekilde arama yapabilecek.

Sağ tıklama

Başlangıç ekranındaki kutucuklara sağ tıklandığında yeni bir açılır menü görecekler ve buradan kutucukla ilgili ayarlamaları yapabilecekler. Bu değişiklik özellikle fare ve klavye kullanıcılarının Başlangıç Ekranını daha kolay yönetmelerini sağlayacak.

windows-8-1-guncelleme-kutucuk-sag-tik-080414

Yeni varsayılan kutucuklar

PC, PC Ayarları, Belgeler, Fotoğraflar gibi unsurlar için de yeni kutucuklar ekleniyor. Sadece güncelleme sonrasında yeni bir profil oluşturduğunuzda bu kutucukların varsayılanda aktif olduğunu göreceksiniz. Tabii ki, bunları kendi profilinize de istediğiniz gibi ekleyebilirsiniz.

Yeni uygulamalar

Yeni uygulamalar bundan böyle daha fazla öne çıkarılıyor, böylelikle onların yeni olduğu daha kolay şekilde dikkatinizi çekecek. Sütunların genişliği artırıldı, böylelikle uzun isimlere sahip uygulamaların farkedilebilirliği arttı. Bundan böyle uygulamaları sıralamak için de Microsoft’un size dayattıklarından bağımsız olarak davranabileceksiniz. İkonları küçülterek ekrana bir seferde daha fazla uygulama sığdırabileceksiniz.

windows-8-1-guncelleme-yeni-uygulama-080414

Yüklenen yeni uygulamalar

Yeni uygulamaları yükledikten sonra Başlangıç ekranının sol alt köşesinde sizi Uygulamalar ekranına götürecek bir mesaj göreceksiniz. Burada son yüklediğiniz uygulamaları kolaylıkla görmeniz mümkün olacak.

Masaüstünde değişiklikler

Windows Mağaza’dan yüklediğiniz uygulamaları Masaüstü modundaki görev çubuğuna sabitleyebilir, Mağaza uygulamalarını görev çubuğunda çalışır vaziyette görünecek şekilde tutabilirsiniz, tıpkı geleneksel masaüstü uygulamalarında olduğu gibi. İkonuna tıklayarak onu küçük resim şeklinde görüntüleyebilir, içinde ne olduğuna bakabilirsiniz. Böylelikle Mağaza uygulamaları arasında geçiş yapmak için herbirinde ileri geri gezinmek veya her seferinde sol kenarda beliren çoklu görev sütununu kullanmak gerekmeyecek.

windows-8-1-guncelleme-kutucuk-gorev-cubugu-modern-uygulama-080414

Modern uygulamaları kapatmak ve küçültmek

Modern Windows Mağaza uygulamalarının kolaylıkla küçültülmesi ve kapatılması amacıyla bu güncellemede iki yeni buton ekleniyor. Bunlar sayesinde tek bir fare tıklamasıyla hareket etmek kolaylaşacak. Küçültme ve kapatma özelliklerini sağlayan butonlar her zaman görüntülenmeyecek, bunları görmek için fareyi uygulamanın üst kenarında bekletmek zorunlu. Tüm uygulamalar otomatik olarak bu yeni butonları göstermeyecek, bunun için gerekli ayarın açılması gerekiyor. Görev çubuğunda sağ tıklayıp, Özellikler’e girmek, daha sonra da Windows Mağaza uygulamalarını görev çubuğunda göster seçeneğini işaretlemek gerekiyor.windows-8-1-modern-uygulama-kapat-080414

Uygulamalardan çıkma

Bir tablette uygulamadan çıkıldığında kullanıcılar Başlangıç Ekranı yerine daha önce kullanılan uygulamaya götürülecek. Tüm uygulamalardan çıkıldığı takdirde başlangıç ekranına dönülecek. PC kullanıcılar için de aynı şey geçerli, ancak tüm uygulamalardan çıkıldığında dönülecek olan yer masaüstü olacak.

Tap and a half

“Tap and a half”  olarak adlandırılan yeni bir dokunmatik hareket kontrolü touchpad’lerde işliyor. İki kez tıklatma, ancak ikinci tıklatmadan sonra bekletme yapıldığında bir yazı veya nesne seçilmiş olacak. Daha sonra bunu sürükleyip dilediğiniz yere bırakabilirsiniz.

Yeni nesil Başlat menüsü için daha bekleyin

Microsoft Build 2014 açılış toplantısında yeni Başlat menüsünü göstermişti. Windows 8.1 Güncelleme bu yeni menüyü barındırmayacak. O menü için kullanıcıların biraz daha beklemesi gerekecek.

İLGİLİ HABERLER