Teknoloji

Windows 10 Creators Update 3D’yi odak noktasına yerleştiriyor

Surface serisi Microsoft’u donanım alanında önemli bir oyuncu haline getirse de, şirketin dünyası halen esas olarak Windows 10’un etrafında dönüyor. Redmond merkezli şirketin bugün düzenlediği etkinlikte ana temanın yeni cihazlar olması beklense de, Microsoft açılışı yazılım ile yaptı ve Creators Update adını verdiği yeni Windows 10 güncellemesini duyurdu.

Windows 10 Creators Update, önümüzdeki ilkbahardan itibaren ücretsiz olarak kullanıcılarla buluşacak. Son güncellemesinde “yaratıcılık” üstüne odaklanan Microsoft, yeni özelliklerini üç ana kategoride topluyor. Bu kategoriler 3D, oyun ve insanlar adını taşıyor.

Microsoft, yeni güncellemesiyle 3D’yi herkese ulaştırmayı amaçlıyor Şirket, Windows 10’un sadece sanal gerçeklik için değil, artırılmış gerçeklik ve holografik bilişim için de bir ana merkez olmasını istiyor. Bu süreci “2D’den 3D’ye yolculuk” olarak tanımlayan Microsoft, 3D içerikleri destekleyen yeni araçlarını gözler önüne çıkardı.

Bu hedef doğrultusunda bazı klasik Windows uygulamaları 3D desteği kazanıyor. Şirket, sahnede Paint ve PowerPoint’in 3D versiyonlarının demosunu gerçekleştirdi. Artık her iki programla da 3D materyallerin oluşum ve düzenleme sürecini yürütmek mümkün olacak.

windows 10 creators update vrMicrosoft yeni hedeflerine ulaşmak için sanal gerçekliğe erişimi de daha ucuz hâle getirmek istiyor. Yazılım devi bunun için HP, Dell, Lenovo, Acer ve Asus gibi üreticilerle güç birliğine gidiyor. Bu şirketlerin hepsi yerleşik altı eksenli kafa takip özelliğine sahip olacak ve 299 dolardan başlayan fiyatlarla satılacak sanal gerçeklik başlıkları üretecek. Microsoft bu yolla sanal gerçekliği mümkün olduğunca erişilebilir kılmayı amaçlıyor. Sanal gerçeklik desteği yeterli düzeyde olmadan 3D içerik hazırlamanın biraz anlamsız kalacağını unutmamak gerekiyor.

Windows 10 Creators Update
Görsel: The Verge

Microsoft’un Windows 10 Creators Update ile sunduğu yeniliklerden birisi de oyuncuları ve oyun yayıncılarını ilgilendiriyor. Şirket, Windows 10’un içine entegre edeceği çevrim içi oyun yayını servisi Beam ile oyun yayınlamayı veya yayınları izlemeyi kolaylaştıracak. Microsoft’un oyunlarla ilgili yeni servislerinden bir diğeriyse kullanıcılara arkadaşlarıyla özel turnuvalar düzenleme imkanı sağlayacak. Xbox Live içindeki Arena yazılımı tüm yönetimsel görevleri üstlenecek ve oyunculara sadece oyunun tadını çıkarmak kalacak.

Windows 10 Creators Update
Görsel: The Verge

Windows 10 Creators Update ile sunulan bir diğer özellik kulağa diğer yenilikler kadar heyecan verici gelmiyor. Ancak işlevsellik bakımından oldukça üst sırada olduğu söylenebilir. Güncelleme ile kullanıcılar aile üyelerinin veya arkadaşlarının ikonlarını hızlı erişim için görev çubuğuna yerleştirebilecek. Dosya paylaşımı için ilgili dosyayı bu ikonun üzerine sürükleyip bırakmak yeterli olacak. Bu alan mesajlaşma uygulamaları için de bir tür merkez niteliği taşıyacak.

Windows 10 Creators Update ne zaman indirilebilecek?

Microsoft şu an için Windows 10 Creators Update’in 2017’nin ilkbaharında yayınlanacağı bilgisini paylaşmakla yetindi. Windows Insiders beta programına katılanlar ise bu haftadan itibaren güncellemenin beta sürümünü indirebilecek.

İLGİLİ HABERLER