Manşetler

WhatsApp aylık kullanıcı sayısı 1 milyar seviyesine yükseldi

whatsapp hd fotoğraf gönderme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

whatsapp

WhatsApp önemli bir dönüm noktasına ulaştı. Facebook’un sahibi olduğu mobil mesajlaşma servisi 1 milyar kullanıcı sayısına erişti. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg servis için bundan yaklaşık iki yıl önce 19 milyar dolar gibi astronomik bir ücret ödemiş, WhatsApp’ı dünyanın en çok kullanılan iletişim platformlarından biri olacak şekilde büyütmeyi hedeflemişti. WhatsApp henüz hiç para kazanmıyor olabilir, ancak Facebook’un henüz yeni 800 milyon kullanıcı sayısını geçmiş olan mesajlaşma platformu Facebook Messenger’dan daha popüler.

WhatsApp Facebook tarafından satın alınmadan önce 450 milyon aylık kullanıcı sayısına sahipti. Kurucusu ve CEO’su Jan Koum tarafından yönetilen küçük bir ekip reklamsız yaklaşım ve minimal tasarımla kullanıcı sayısını ikiye katlamayı başarmıştı. Düzenleyici kuruluş dokümanlarına göre, Facebook satın almadan önce WhatsApp’ın yıllık satışları sadece 10.8 milyon dolardı ve bunların büyük bir kısmı kullanmak isteyen kullanıcılardan alınan 99 sentlik yıllık ücretti. Facebook geçtiğimiz ay mesajlaşma servisinin yıllık ücretini kaldırdığını açıkladı, buna rağmen WhatsApp reklamsız bir servis olarak yoluna devam edecek. Şirket servisi işletmelerin müşterileriyle iletişim kurabilecekleri bir araç hâline getirerek ondan para kazanmayı hedefliyor.

Zuckerberg, konuyla ilgili olarak Facebook’ta yayınladığı yazıda iş ortaklıklarıyla para kazanmaya yönelik yeni planını dile getirdi. Bundan sonra dünya çapında daha fazla insanı bağlayacaklarını ve işletmelerle iletişimi daha kolay hâle getireceklerini belirtti. Milyardan fazla insanı bağlayan sadece birkaç servis olduğunu ve bu dönüm noktasının tüm dünyayı birbirine bağlamak için önemli bir adım olduğunu dile getirdi.

Facebook’un elinde birbiriyle aynı ve büyük kullanıcı kitlesine hitap eden, ikisi de güçlü olan mesajlaşma servisleri bulunuyor. Burada bir ikilik var gibi görünüyor, ancak Facebook’un açıklamaları WhatsApp’ın mevcut durumunun korunarak biraz daha kurumlara yönelik araç hâline getirileceğini ve bundan para kazanılacağını gösteriyor.

WhatsApp’ın duyurusu tam da teknoloji dünyasındaki bir başka dönüm noktası duyurusuyla aynı zamana denk geldi. Google da Gmail’in 1 milyardan fazla aktif kullanıcıya ulaştığını duyurdu. Ne var ki, Google’ın ölçümleri bir mobil uygulamayı kullanan kullanıcıların gösterdiği yaklaşımdan farklı yaklaşımları da kapsıyordur. Her ne olursa olsun, Koum bu başarıdan dolayı epey memnun görünüyor, hatta Twitter’da paylaştığı tweet’inde şirketinin Silikon Vadisi’nden hiçbir zaman düzgün bir kabul görmediğini söyleyerek şaka bile yaptı.

İLGİLİ HABERLER