ManşetlerUlaşım

Waymo sürücüsüz otomobil sırlarını çaldığı iddiasıyla Uber’e dava açtı

waymo surucusuz otomobilGoogle, sürücüsüz otomobil çalışmalarını geçtiğimiz yılın sonlarında Waymo isimli ayrı bir şirketin çatısı altına taşımıştı. Waymo sürücüsüz otomobil sırlarını çaldığı iddiasıyla Uber ve Uber’in iştiraklerinden biri olan sürücüsüz kamyon şirketi Otto’ya dava açtı.

ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki federal mahkemeye açılan davanın merkezinde Otto’nun kurucusu Anthony Levandowski bulunuyor. Eski bir Google mühendisi olan ve hâli hazırda Uber’in üst düzey yönetiminde görev yapan Levandowski, kendi şirketini kurmadan önce Google’dan çok gizli 14 bin dokümanı çalmakla suçlanıyor. Waymo’dan yapılan açıklamaya göre, söz konusu belgeler arasında devre şemaları ve radar ile LIDAR teknolojilerine dair detaylar bulunuyor.

Waymo, Levandowski’ye dair iddialarını bir Medium yazısı üzerinden detaylı biçimde kamuoyuyla paylaşmayı da ihmal etmedi. Yazıda Levandowski’nin istifasından altı hafta önce 14 bin çok gizli tasarım dokümanını indirdiği belirtildi. Yazıda Otto kurucusunun tasarım veri tabanına erişmek için kendi bilgisayarına özel bir yazılım yüklediğinin de altı çizildi. Bu işlemde kullanılan bilgisayarın da şirkete ait olduğu belirtilirken, Levandowski’nin 9.7 GB büyüklüğündeki belgeleri harici bir diske aktardıktan sonra dizüstü bilgisayarına format attığı ve delilleri silmeye çalıştığı ifade edildi.

Yapılan açıklamada, Levandowski dışında şu anda Otto ve Uber’de görev yapan başka eski Waymo çalışanlarının da benzer eylemlerin içinde bulunduğu öne sürüldü. Çalışanlar üretim detaylarını, teknik bilgilerini ve özel LIDAR tedarikçi listesini çalmakla suçlanıyor.

Waymo’nun bütün bunlardan haberdar olmasını sağlayan ise LIDAR bileşen tedarikçileri tarafından, büyük ihtimalle yanlışlıkla, kendisine iletilen bir e-posta oldu. Söz konusu e-postada bulunan ve Uber’in LIDAR devresine ait olduğu söylenen çizimlerin Waymo’nun tasarımına olan benzerliği, şirketi harekete geçirdi.

Waymo sürücüsüz otomobil bilgilerinin çalınmasını “planlı hırsızlık” olarak niteliyor

Waymo, Levandowski’nin eylemlerinin bilinçli olarak bir plan çerçevesinde gerçekleştirildiğini öne sürdü. Şirket, Levandowski ve arkadaşlarının daha ayrılmadan Waymo’ya rakip olacak bir oluşumu hayata geçirme motivasyonuyla davrandığını iddia etti. Şirket, mahkemeden Uber ve Otto’nun otonom sürüş teknolojilerinin kullanımının engellenmesini talep etti. Waymo çalınan tasarımların da kendisine iade edilmesini istiyor.

Uber’den yapılan açıklamada ise Uber ve Otto çalışanlarına dair iddiaların ciddiye alındığı ve konunun dikkatli biçimde inceleneceği belirtildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER