Manşetler

Vestel Venus V3 Ön İnceleme

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

vestel-venus-v3-7

Akıllı telefon kullanımı, dünya genelinde olduğu gibi, Türkiye’de de her geçen gün artıyor. Kullanımdaki bu artış, “yerli üretim” cihazların daha sık görülmesine de ön ayak oluyor. 2013’te Venus serisiyle akıllı telefon macerasına başlayan Vestel, ailenin en yenisi Venus V3’ü görücüye çıkardı. Üç model barındıran Vestel Venus V3’te iki cihaz 5 inç, bir cihaz ise 5.5 inç ekranla birlikte geliyor. Vestel Venus V3’ün tüm versiyonu yazılımsal açıdan aynı özelliklere sahip olsa da, donanım boyutuna geçildiğinde bazı farklılıklar görülüyor. Ancak ilk bakışta tüm Vestel V3 sunduğu temel kullanım deneyiminin birbirine yakın olduğu söylenebilir.

vestel-venus-v3-10

Vestel Venus V3, 5 inç ekran kategorisinde kullanıcılarına iki tercih hakkı sunuyor. 5040 numaralı model giriş segmentinde, 5070 modeli ise orta segmentte konumlandırılıyor. İki cihazın ekran boyutları aynı olsa da, hem tasarımları hem de bileşenleri konusunda arada farklar bulunuyor. Vestel Venus V3 5040’taki dört çekirdekli 1.3 GHz Qualcomm Snapdragon 212 işlemci, 5070’te yerini sekiz çekirdekli 1.5 GHz Qualcomm Snapdragon 615’e bırakıyor. RAM de 1 GB’den 2 GB’ye yükseliyor. Vestel Venus V3 5040 ve 5070 arasında boyutsal bir farklılık da bulunuyor, ancak bu farkı uzaktan sezmek pek mümkün değil. İki cihazın kasaları arasındaki en somut farkı ise 5040’ın arka kapağının açılabilmesi ve pilinin çıkarılabilmesi oluşturuyor. Vestel Venus V3 5070’in sahip olduğu hızlı şarj özelliğinin 5040’ta da bulunmaması iki modelin pilleri arasındaki farklılıklardan biri olarak göze çarpıyor.

vestel-venus-v3-2

Vestel Venus V3 5040 ve 5070 arasındaki tasarımsal farklar iki cihaz ele alındığında da pek hissedilmiyor. Şirketin “metal kasa, diamond çerçeve” olarak tanımladığı tasarım dili her iki modele de hakim. Ancak bu noktada Vestel Venus V3 modellerinin arka panelinin plastik olduğunu belirtmekte fayda var. Şirketin yeni akıllı telefonlarının tamamında aynı yazılımsal unsurların kullanılmış olması, modeller arasındaki birlik hissiyatını kuvvetlendiriyor. Ancak özellikle 5 inç’lik Vestel Venus v3 5040 ve 5070 arasındaki ekran, işlemci, bellek, kamera gibi farkları daha somut biçimde görmek için akıllı telefonları daha detaylı incelemek gerekiyor.

vestel-venus-v3-13

5.5 inç ekrana sahip Vestel Venus V3 5570 için “5070’in büyük versiyonu” yorumunu yapmak yanlış olmayacaktır. Sekiz çekirdekli 64-bit 1.5 GHz Qualcomm Snapdrgon 615 işlemci, 2 GB RAM, 32 GB dahili hafıza, 13 megapiksel arka kamera, Full HD IPS ekran iki akıllı telefonun ortak donanım özellikleri arasında bulunuyor.

vestel-venus-v3-22

Vestel Venus V3 ailesinin tüm modellerinde cihazın sol kenarı boş bırakılmış. Sağ kenara ise ses kontrol ve güç butonları yerleştirilmiş. Vestel Venus V3’te kulaklık girişi üst kısımda konumlandırılırken, alt kenarda tek hoparlör ızgarasına USB girişi eşlik ediyor. Vestel Venus V3’ün ön yüzünün alt kısmında sadece “Venus” markası bulunuyor. Şirket akıllı telefonda gezinmek ve çeşitli işlevleri yerine getirmek için fiziksel veya kapasitif tuşlar yerine sanal tuşları tercih etmiş. Akıllı telefonun arka kısmına geçildiğinde ise sol üst köşede kamera ve flaş görülüyor. Panelin üst orta kısmına ise “V” harfinin biraz daha farklılaştırılmış bir versiyonu olan Venus logosu yerleştirilmiş.

vestel-venus-v3-16

Vestel Venus V3 telefonları kutularından Android 5.1 Lollipop işletim sistemiyle çıkacak, ancak şirket Android 6.0 Marshmallow güncellemesinin sözünü tanıtımla birlikte vermiş durumda. Dolayısıyla Vestel Venus V3 satın alanlar, en yeni Android deneyimini fazla vakit kaybetmeden yaşayacak gibi gözüküyor. Vestel Venus V3, çok sayıda ön yüklü uygulama barındırıyor. Google’ın her Android cihazda görmeye aşina olduğumuz uygulamalarına ek olarak, Vestel ve içerik ortakları tarafından geliştirilen servisler de Vestel Venus V3’te kullanıcılara sunuluyor. “V Market” başlığı altında toplanan Vestel uygulamaları arasında Takvim uygulaması dikkat çekiyor. İçerik ortakları tarafından sağlanan servisler arasında ise ESET Mobile Security ve Tivibu  Go gibi uygulamalar öne çıkıyor. Vestel Venus V3 sahipleri, içerik ortakları tarafından sağlanan servislerden belli bir süre için ücretsiz olarak faydalanabilecek.

vestel-venus-v3-11

Vestel Venus V3’ün ana ekranlarına şirketin kendi uygulamalarından bazılarına giden kısa yollar yerleştirilirken, pek çok üreticinin yaptığı “Google uygulamalarını ayrı bir ana ekran klasörüne yerleştirme” işleminin Vestel tarafından tercih edilmemesi dikkat çekiyor. Kullanıcıların daha sonra bu tarz ana ekran klasörlerini kendilerinin de geliştirebileceğini belirtmek gerekiyor.

vestel-venus-v3-17

Vestel, iki yıl önce başladığı akıllı telefon yolculuğunda önemli mesafe kaydettiğini yeni Venus V3 telefonlarıyla ortaya koyuyor. Tasarım bakımından günümüzün popüler telefonlarıyla ortak bir çizgiye yaklaşan Vestel Venus V3, uygun fiyat seçenekleriyle seleflerinden daha iyi bir satış performansı yakalayabilir.

İLGİLİ HABERLER