Teknoloji

“Unutulma Hakkı” iyi gazeteciliği öldürebilir mi?

gogole-arama-030714

Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın bir süre önce aldığı karar, arama motorlarının bireylere kendileri hakkındaki makaleleri veya çevrim içi faaliyetleri gizleyebilecek araçlar sunmasını zorunlu hâle getirmişti. “Unutulma Hakkı” olarak tanımlanan bu karar, geçmişiyle ilgili sıkıntı duyan pek çok kişiyi memnun etse de, arama motorlarından sonuçlarından kaldırılmasının gazetecilik faaliyetlerini etkileyebileceğini de belirtenler olmuştu. BBC’den Robert Preston’ın başına gelenler de ikinci senaryo için önemli bir örnek teşkil ediyor.

Preston’ın 2007 yılında yatırım bankası Merrill Lynch’in yol açtığı kayıplar hakkında yazdığı yazı, bugün bakıldığı zaman o dönemde yaşananlar için tarihi bir belge işlevi görüyor. Ancak söz konusu yazıya dün itibarıyla Google’ın Avrupa’daki arama sonuçları üzerinden erişilemiyor. Preston dün gönderilen bir bildirimle durumdan haberdar edilirken, kararın gerekçesi hakkında somut bir açıklama yapılmaması ve kapsama alanının sadece Avrupa’yla sınırlı olması işin unutulma hakkıyla bağlantılı olduğunu gösteriyor.

Yazıda ismi geçen tek kişi olan Stan O’Neal akla gelen ilk kişi olurken, makaleye dair aramalarda O’Neal’ın adının gözükmesi başvuranın o olmadığını ortaya koyuyor. Preston yazının arama sonuçlarından kaldırılmasını talep eden kişinin altta yorum yazan kullanıcılardan biri olabileceğini belirtiyor.

Önemli bir gazetecilik parçasının zamanında yazdığı bir yorumdan pişman olan bir kullanıcıdan gelen talep üzerinden kolay erişilemez hâle gelmesi, unutlma hakkına dair endişeleri biraz daha artırıyor. Yayıncılar özellikle yorumları için unutulma hakkı talebinde bulunan kişilere doğrudan kendileriyle iletişime geçmelerini tavsiye ediyor.

İLGİLİ HABERLER