Manşetler

Twitter kurallarını ihlâl eden hesapların mavi tikini geri alacak

elon musk twitter
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

twitter mavi tikTwitter bir açıklama yaparak kurallarını ihlâl eden onaylanmış hesapların mavi tikini geri alacağını duyurdu. Şirket tarafından @TwitterSupport hesabı üzerinden yapılan açıklamayla geçtiğimiz ocak ayında aşırı sağcı gazeteci Milo Yiannopoulos’un mavi tikinin geri alınması sırasında uygulanan adımların daha somut bir politikaya dönüşeceği anlaşılıyor. Twitter mavi tik dağıtımını gelen tepkiler nedeniyle bir süre önce durdurmuştu.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, hesap doğrulamasının bir tür “tasdik” olarak değerlendirildiği belirtildi ve şu ifadeler kullanıldı: “Onaylanmış hesaplara servis üzerinde daha belirgin bir görünüm kazandırmamız da bu algıyı kuvvetlendirdi. Bu soruna yönelik daha önce de çözümler geliştirdik. Ancak bunu yapmamız gereken iş olarak önceliklendirmedik.”

Twitter bu sorunun 2016’nın temmuz ayından itibaren daha da kötüleştiğine dikkat çekti. Mikro blog servisi, söz konusu tarihten itibaren dileyen herkesin mavi tik alabilmesinin önünü açmıştı. Bu konuda da özeleştiride bulunan şirket, “Bu algı doğrulamayı kamusal başvurulara açmamızın ardından daha kötü hâle geldi. Hiçbir şekilde tasdiklemediğimiz insanlar onaylanmış hesap sahibi oldu.” ifadelerini kullandı.

Yeni bir doğrulama ve onaylama programı üzerinde çalışan Twitter, çalışmalarına ilişkin detay vermedi. Şirket bu süreçte geçtiğimiz hafta açıkladığı karar doğrultusunda yeni mavi tik dağıtmayacak. Mikro blog servisi, mevcut onaylanmış hesapları da değerlendirmeden geçirecek.

Değerlendirmenin çapı ise belirsizliğini koruyor. Tüm bu tartışma, Twitter’ın geçtiğimiz ağustos ayında Charlottesville’de gerçekleştirilen aşırı sağcı gösterinin organizatörlerinden Jason Kessler’in hesabını onaylamasıyla başlamıştı.

Twitter mavi tik konusunda ince bir çizgi üzerinde yürüyor

Twitter mavi tik politikasında oldukça dikkatli davranmak zorunda. Şirketin kurallarını ihlâl edenlerden mavi tiki geri alması önemli bir kural olsa da, Twitter’ı zamanında “ifade özgürlüğü” adına savunduklarının karşısına sürükleme potansiyeli de taşıyor. Mikro blog servisinin bu süreci nasıl yürüteceği merak ediliyor.

İLGİLİ HABERLER