Manşetler

Turkcell T80 Ön İnceleme

turkcell t80Turkcell T serisi akıllı telefon ve tabletleriyle pek çok kişiye bütçesini zorlamadan akıllı bir mobil cihaza sahip olma imkanı sağlamıştı. T10 ile başlayan, ardından T20, T11, T21, T30, Turkcell Tablet, T40, T50, Turbo T50, T60 ve T70 ile devam eden yolculuğun en son durağı T80 oldu. Akıllı telefon pazarında günümüzün popüler trendlerini yansıtan bir cihaz olan T80, beraberinde sanal gerçeklik gözlüğü T-VR’ı da getirdi. Turkcell T80 ön inceleme yazımızda Turkcell’in en yeni akıllı cihazına dair ilk izlenimlerimizi bulabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Turkcell T80 İncelemesi

Operatör markalı telefonlarda uygun fiyat sunmak için genellikle tasarımda “üst sınıf” olarak nitelenebilecek tercihlerden uzak durulmaya çalışılır. Ancak T80 bu yaygın yaklaşımdan farklı tasarımıyla dikkat çekiyor. Akıllı telefonun tamamen metal kasası oldukça şık görünüyor. Metal kasa için altın rengi ve gri olmak üzere iki farklı renk seçeneği sunuluyor. Gri versiyonda ekranın etrafını siyah bir çerçeve sarıyor. Altın rengi versiyonda ise çerçeve rengi olarak beyaz tercih edilmiş.

T80’de 1920 x 1080 piksel çözünürlüklü 5.2 inç IPS ekran bulunuyor. İlk izlenimimizde bu ekranın parlaklığının ve renklerinin keskinliğinin makul seviyede olduğunu gördük. Ancak ekranın kullanışlılığı ve dış mekandaki performansı hakkında daha net bilgiler verebilmek için telefonu daha uzun bir süre kullanmak gerekiyor. Ekranın alt kısmının ortasında aynı zamanda parmak izi tarayıcısı işlevi de gören ana ekran tuşu bulunuyor. Bu tuşun iki yanına ise Android işletim sisteminde dolaşmayı sağlayan navigasyon tuşları yerleştirilmiş.

Turkcell T80 kamera yetenekleri konusunda iddialı bir telefon imajı çiziyor. 13 megapiksel çözünürlüklü ön kamera da bu imajı kuvvetlendiriyor. Flaşla desteklenen 13 megapiksel ön kamera, ekranın üst kısmında oldukça belirgin biçimde duruyor. Turkcell T80 ile geceleri de kaliteli özçekimler gerçekleştirilebileceğinin altını çiziyor.

T80’in arka panelinin üst orta kısmında ise çift lensli kamera kurulumu bizleri karşılıyor. Çift arka kamera tercihi, Turkcell’in akıllı telefon pazarındaki güncel eğilimleri yakından takip ettiğinin en somut göstergelerinden biri oluyor. Turkcell T80’in arkasında biri 13 megapiksel diğeri ise 2 megapiksel çözünürlüklü iki kamera karşılıyor. İkinci kameranın varlığı sayesinde telefonla derinlik efektine sahip fotoğraflar çekmek mümkün hâle geliyor.

SIM ve microSD kart tepsisi cihazın sol kenarının üst kısmında yer alıyor. Sağ kenarın ortasına güç butonu yerleştirilirken, bu butonun üstüne de ses kontrol tuşları eklenmiş. 3.5 mm. kulaklık jakı ise üst kenarda bulunuyor. T80’in alt kenarında çift hoparlör ızgarası var gibi görünse de, bunlardan sadece birinden ses çıkışı gerçekleşiyor. İki ızgaranın ortasında ise microUSB girişi yer alıyor. Genel olarak “modaya uygun” özellikler barındıran Turkcell T80, USB girişi tercihinde modadan biraz uzaklaşıyor.

Turkcell T80 kutusundan Android 7.1.1 Nougat işletim sistemiyle çıkıyor. Şirket saf Android’in üzerine kendi arayüzünü eklese de, bu arayüz telefonun kullanımını zorlaştırmıyor. Uygulama menüsünün tek sayfalı olması, arananların bulunmasını kolaylaştıracak bir faktör olarak göze çarpıyor. Uygulama klasörlerinin açılışındaki animasyonların ve bu klasörlerin gösteriminin de hoş olduğunu belirtmek gerekiyor. Ana ekran sayfaları arasında pürüzsüz biçimde geçiş yapılabiliyor. Kısa süreli deneyimimizde bizi zorlayan tek unsurun ekranı uyandırdıktan sonra kilidi açma kısmı olduğunu söyleyebiliriz. Ekranın alt kısmındaki kilit ikonu aşağıdan yukarıya doğru sürüklendiğinde kilit açılıyor. Ancak parmağınız bu kilit ikonunun biraz altında kaldığı takdirde müzik kontrol merkeziyle karşılaşabiliyorsunuz.

Turkcell’in uygulamaları T80 deneyiminde önemli bir yer tutuyor. Telefon kutusundan BiP, lifebox, Dergilik, fizy, TV+, UpCall, Hesabım, Turkcell Akademi ve Dergilik gibi uygulamalar yüklü olarak çıkıyor. Bu uygulamaların bulunduğu klasörde T80 Keşif, T80 Hava Durumu ve Goller Cepte uygulamaları da yer alıyor.

Android telefonların neredeyse tamamında ön yüklü olarak bulunan Google uygulamaları, Turkcell T80’de de yerini alıyor. Google klasöründe kullanıcıları Chrome, Gmail, Google Haritalar, YouTube, Google Duo ve Google Fit gibi uygulamalar karşılıyor. T80’de varsayılan tarayıcı olarak Chrome’un tercih edilmesinin de doğru bir seçim olduğu söylenebilir.

Turkcell T-VR

T80 beraberinde T-VR adını taşıyan sanal gerçeklik gözlüğünü de getiriyor. T-VR ilk başta sadece Turkcell T80 ile çalışacak. Ancak daha sonrasında 4.7 inç ila 6 inç arasında ekran büyüklüğüne sahip telefonlar da gözlükle birlikte kullanılabilecek.

Turkcell T80 18 Temmuzda raflarda olacak

Oldukça şık bir kasaya sahip olan Turkcell T80, ilk etapta ortalama bir akıllı telefon kullanıcısının ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olacak gibi görünüyor. Akıllı telefonun performansı hakkında daha somut veriler paylaşmak içinse telefonu biraz daha uzun süre kullanmak gerekiyor. T80’in detaylı incelemesini de yakında sizlere ulaştırmayı umuyoruz. Bugün itibarıyla Turkcell’in internet sitesinde ön satışa sunulan T80, 18 Temmuz itibarıyla raflardaki yerini alacak. Telefonu peşin ödemeyle satın almak için 1299 TL ödemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER