Teknoloji

Turkcell ve Google Cloud birlikte ileri düzey bulut altyapısı kuracak

turkcell google cloud

Turkcell, küresel teknoloji şirketi Google Cloud ile Türkiye’de ileri düzey bulut altyapısını kurmak üzere stratejik bir ortaklık kurduğunu açıkladı. Yapılan anlaşma kapsamında, iki şirket Türkiye’de yeni bir Google Cloud bölgesi kurmayı hedefliyor. Bu gelişme, hem Türkiye’deki veri altyapısını güçlendirecek hem de yerel işletmelere dünya standartlarında bulut çözümlerine erişim imkânı sağlayacak. Yeni bölge sayesinde, düşük gecikmeli ve yüksek performanslı hizmetler doğrudan Türkiye üzerinden sunulabilecek.

Buna ek olarak, yapay zekâ destekli hizmetlerin ve veri analitiğine dayalı çözümlerin daha geniş kitlelere ulaştırılması hedefleniyor. Yeni Google Cloud bölgesi; start-up’lar, KOBİ’ler ve büyük işletmeler için inovasyon süreçlerini hızlandırırken, aynı zamanda dijital hizmetlerin yerel olarak barındırılması sayesinde veri güvenliğini artıracak. Böylece Türkiye’de dijital ekonominin temelleri daha sağlam bir zemine oturtulmuş olacak. Ayrıca veri egemenliği ve regülasyonlara uygunluk konusunda da yerel çözümler üretilebilecek.

Turkcell pazarlama ve satış süreçlerinde de aktif rol üstlenecek

Google Cloud’un sunduğu ileri düzey siber güvenlik çözümleri, büyük veri analitiği servisleri ve dijital iş uygulamaları Türkiye pazarında doğrudan erişilebilir hale gelecek. Turkcell, bu yeni bulut bölgesinde yalnızca teknik altyapı ortağı olmayacak; aynı zamanda pazarlama ve satış süreçlerinde de aktif rol üstlenecek. Şirketin bu alanda 1 milyar dolarlık yatırım planladığı açıklandı. Bu yatırım, veri merkezleri kapasitesinin artırılması ve bulut tabanlı hizmetlerin genişletilmesine olanak tanıyacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, iş birliğini değerlendirirken bu anlaşmanın Türkiye’nin dijital kapasitesini büyüteceğini ve kamu-özel sektör iş birliği ile verimliliği artıracağını belirtti. Aynı zamanda, küresel teknoloji firmalarının Türkiye’ye olan güveninin bir göstergesi olarak nitelendirdi. Yılmaz, bu tür yatırımların hem dijital egemenlik açısından hem de sürdürülebilir büyüme hedefleri doğrultusunda kritik olduğunu vurguladı.

Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç ise bu iş birliğinin Türkiye’nin dijital dönüşüm yolculuğunda yeni bir aşamayı temsil ettiğini ifade etti. Koç’a göre, Google Cloud’un küresel teknolojilerinin yerel altyapıyla birleşmesi; yapay zekâ, büyük veri ve bulut bilişim gibi alanlarda önemli fırsatların önünü açacak. Şirketin teknoloji vizyonu doğrultusunda, Türkiye’deki kullanıcılar Google Cloud hizmetlerine daha kolay ve hızlı bir şekilde erişebilecek.

Google Cloud CEO’su Thomas Kurian da iş birliğiyle ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’deki artan bulut ve yapay zekâ talebini karşılamayı hedeflediklerini belirtti. Kurian, bu ortaklığın dijital girişimlerin büyümesine katkı sağlayacağını ve yerel ekonominin rekabet gücünü artıracağını dile getirdi.

Bağımsız araştırma şirketi IDC’nin tahminlerine göre Türkiye’nin bulut pazarı önümüzdeki beş yıl içinde ciddi bir büyüme potansiyeli taşıyor. 2024’te 1,7 milyar dolar olan pazar büyüklüğünün, 2029 itibarıyla 4,2 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu tahmini büyüme, yeni kurulacak Google Cloud bölgesinin önemini daha da artırıyor.