Teknoloji

Trump Mobile, sahte görsellerle tanıtım yaparak tartışma yarattı

trump mobile

Geçtiğimiz haziran ayında duyurulan Trump Mobile markası, T1 adlı telefonu etrafında şekillenen tartışmalarla gündemden düşmüyor. Başlangıçta telefonun ABD’de üretileceği söylenmişti. Ne var ki bu iddianın gerçekçi olmadığı kısa sürede anlaşıldı. Ardından “Made in USA” ibaresi sessizce siteden kaldırıldı. Bugün hâlâ ortada gerçek bir cihaz bulunmuyor.

Markanın resmi internet sitesinde yer alan ilk tanıtım, güven vermeyen bir başlangıca işaret etti. Çünkü yerli üretim vurgusu kaldırıldığında şüpheler daha da arttı. Bu değişiklik kullanıcıların beklentilerini olumsuz etkiledi. Fakat markanın iletişim dili, şeffaflık yerine kafa karıştırıcı bir yaklaşım sergiledi. Bu durum teknoloji çevrelerinde ciddi eleştiriler yarattı.

Trump Mobile farklı markaların telefonlarını kendi ürünü gibi sunuyor

AppleInsider’ın ortaya çıkardığı yeni detaylar, tanıtım sürecinde işlerin çok daha karmaşık olduğunu gösterdi. Görsellerde Apple, Samsung ve T-Mobile gibi markalara ait cihazlar açıkça fark ediliyor. Bu cihazlar basit düzenlemelerle altın renge boyanmış ve logolar eklenmiş. Buna rağmen gerçek T1’in nasıl görüneceği hâlâ bilinmiyor. Dolayısıyla markanın yaklaşımı güven sorununu derinleştiriyor.

Sitede yer alan bir görselde T-Mobile’ın Revvl 7 Pro 5G modeli göze çarpıyor. Cihazın tasarımı, küçük değişikliklere rağmen net şekilde tanınıyor. Görsel altın tonlarına boyanmış ve Trump Mobile logosu eklenmiş. Fakat bu hamle özgünlükten uzak bir tablo ortaya koyuyor. Bu yöntem, tanıtımın ciddiyetini sorgulatıyor.

Instagram’da yayımlanan reklamda bu kez farklı bir cihaz tercih edilmiş. Apple’ın iPhone 16 Pro Max modeli, küçük oynamalarla T1 adı altında sunulmuş. Kenar hatları ve kamera düzeni rahatlıkla fark ediliyor. Cihazın altın rengine boyanması da orijinalliğini gizlemeye yetmiyor. Bu durum sosyal medyada alay konusu oldu.

Öte yandan, kısa süre önce X platformunda paylaşılan görselde Samsung Galaxy S25 Ultra karşımıza çıkıyor. Telefonun Spigen marka kılıfı net şekilde görünüyor. Hatta kılıfın logosu dahi gizlenmemiş. Görselin üzerine Amerikan bayrağı eklenmiş, ama detayları kapatmamış. Spigen’in “??? bro what” tepkisi bu yüzden dikkat çekti.

Bu örnekler, markanın tanıtımda gerçek bir ürün yerine montaj görseller kullandığını kanıtlıyor. Tüm bunların yanında hâlâ somut bir cihazın bulunmaması, sürecin daha da şüpheli hale gelmesine yol açıyor. Pazarlama stratejisi iddialı görünse de içi boş kalıyor. Kullanıcıların beklentileri her geçen gün erteleniyor. Bu da markanın güven kaybını hızlandırıyor.

Akıllı telefon pazarında başarıya ulaşmak isteyen yeni markaların şeffaf olması şart. Ne var ki Trump Mobile bu konuda zayıf bir duruş sergiliyor. Güvenilirlik kaybolduğunda kalıcı olmak neredeyse imkânsız hale geliyor. Bu nedenle markanın ileride nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor. Fakat mevcut tablo umut verici görünmüyor.

Bunun yanı sıra ABD merkezli şirketlerin üretim sürecinde yaşadığı zorluklar iyi biliniyor. Akıllı telefon üretimi, yüksek maliyetler ve karmaşık tedarik zincirleri nedeniyle zorlaşıyor. Apple gibi devlerin bile üretimlerini Çin ve Vietnam’a kaydırdığı düşünülürse, Trump Mobile’ın ABD’de üretim vaadi baştan sorunluydu. Bu nedenle iddialar başından beri ikna edici bulunmadı.