Manşetler

SanDisk 200 GB kapasiteli microSDXC I kartı ile çıtayı daha yükseğe çıkarıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

sandisk-200gb-microsdxc-kart-1

SanDisk geçen yılın Mobil Dünya Kongresi’nde 128 GB kapasiteli microSD kartı tanıtmıştı. Bir yıl sonra şirket yine gündemde yer tutacak bir açıklama yaptı ve 200 GB gibi yüksek bir kapasiteye sahip microSDXC I bellek kartını tanıttığını duyurdu.

sandisk-200gb-microsdxc-kart-3sandisk-200gb-microsdxc-kart-4sandisk-200gb-microsdxc-kart-3MWC 2015’te SanDisk’in standına uğradık ve bu meşhur microSD bellek kartı hakkında çeşitli bilgiler aldık. Akıllı telefonların giderek daha yüksek nitelikler kazanmasıyla birlikte kullanıcıların depolama alanına olan ihtiyaçları arttı. SanDisk’in belirlemelerine göre en çok veri oluşumu kameralarla gerçekleştiriliyor ki. Üstelik şirketin tahminlerine göre 2019 yılına gelindiğinde her 10 fotoğraftan 9’u akıllı telefon veya tabletlerle oluşturulacak. Ne de olsa akıllı telefon kameraları fotoğraf ve video çekimi için daha çok kullanılıyor, ayrıca yüksek piksel sayılı kameralar dosya büyülüğü bakımından da azımsanmayacak rakamlara ulaşan fotoğraf ve videolar üretiyor. Kullanıcıların fotoğraf ve videolarını silmeye kıyamadığını da hesaba katarsak daha yüksek kapasiteli bellek kartlarına olan ihtiyaç her geçen gün daha da artıyor.

İşte bu nedenle SanDisk’in hareketi de hızlı oluyor, geçen yıl 128 GB’lık microSD kartı tanıtırken bu yıl karşımıza 200 GB kapasiteli daha yüksek bir kartla karşımıza çıkıyor. Bu noktada SanDisk’in yeni microSD kartı biraz zamanının önünde yer alıyor. Ne de olsa henüz akıllı telefonlarda bulunan microSD kart yuvalarının en çok 128 GB’yi desteklediğini görüyoruz. Bu durumu SanDisk yöneticisine sorduğumuzda geçen yıl 128 GB kapasiteli kartı tanıttıklarında ortada bunu destekleyen telefon sayısının fazla olmadığı, ancak bir yıl içinde piyasada bu desteği sunan birçok mobil cihazın belirdiği şeklinde cevap verdi. Eğer durum bu yıl da aynı şekilde olursa, yılın ilerleyen zamanlarında daha yüksek kapasiteli bellek kartlarını destekleyen akıllı telefon ve tabletlerin çıkışını görmemiz gerekiyor.

Bu arada SanDisk’in yeni bellek kartı sadece kapasite bakımından değil, performans açısından da memnun edecek nitelik taşıyor. Saniyede 90 MB’lık dosya iletim hızına ulaşan bu bellek kartı böylelikle fotoğraf ve videoların telefon ve tablet içinde oluşturma süresini hızlandırıyor.

SanDisk’in 200 GB kapasiteli bellek kartına sahip olmak o kadar kolay değil. Kartın yurt dışı satış fiyatı 400 dolar olarak belirlenmiş ki, bu da 1000 TL’nin üstünde bir tutara karşılık geliyor.

Akıllı telefon ve tabletlerde microSD kart yuvasının geleceğinin ne olacağı da ayrı bir tartışma. Samsung en son çıkardığı Galaxy S6 ve Galaxy S6 edge’de microSD kart yuvasına yer vermezken, HTC’nin One M9’da da microSD kart yuvasını bulundurduğunu görüyoruz. Android kullanıcılarının genelinde microSD kart yuvasının varlığının satın alma kararında önemli bir kriter olduğunu söyleyebiliriz, ancak telefonların sundukları dahili depolama alanı yüksek oldukça microSD kart yuvalarının olup olmaması çok da önemli değil gibi görünüyor.

İşin bir de bulut depolama yanı var. Mobil cihazlarla birlikte Google Drive, Dropbox veya benzeri servislerden bulut depolama alanları da hediye ediliyor. Anlayacağınız bulut depolama alanları microSD kartlar için bir alternatif niteliği taşımaya başladı. SanDisk yöneticisine bulut servislerine nasıl baktığını sorduğumuzda çok farklı açıdan bakan bir cevap aldık. Ne de olsa SanDisk sadece son kullanıcılara yönelik depolama çözümleri üretmiyor, şirketin NAND bellekleri sunucularda ve diğer depolama birimlerinde yer alıyor. Bulut depolama servislerine olan ilgisinin artması, SanDisk’in de bu servislere daha fazla ürün tedarik etmesi anlamına geliyor. Bu, son kullanıcılara ürün satmaktan çok daha kârlı bir iş.

İLGİLİ HABERLER