Teknoloji

Samsung bu çeyrekte operasyon kârında büyük düşüş bekliyor

samsung chatgpt
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

samsung-logo-280514

Samsung geçtiğimiz çeyrekte, uzun zamandır kaydedilen rekor seviyedeki kârların ömür boyu süremeyeceği şeklinde bir uyarıda bulunmuştu. Şirket bu mesajı geride kalan çeyrek yıl için yaptığı öngörülerde tekrarladı.

2014 üçüncü çeyreğe yönelik tahminlerini açıklayan şirket, yatırımcılara 4.1 trilyon won (8.72 milyar TL) operasyon kârı beklediğini kaydetti. Bu, 2013’ün üçüncü çeyreğinde kaydedilen 10.6 trilyon won operasyon kârının yüzde 60 oranında düşebileceği anlamına geliyor. Konsolide edilmiş gelirlerin de 47 trilyon won civarında gerçekleşebileceği söyleniyor, geçen yılın üçüncü çeyreğinde toplam 59.1 trilyon won tutarında konsolide edilmiş gelir kaydedilmişti.

Analistler Samsung’un mali tablosunda büyük bir değişim bekliyordu, buna neden olarak da üst segmentte Apple’dan gelen baskı, bunun yanı sıra Çinli üreticilerin pazar payından sürekli tırtıklamaları da gösteriliyordu. Bloomberg’in tahminine göre Samsung, iPhone’ların büyümesiyle birlikte kötü bir çeyrek yıl geçirdi, ayrıca diğer bazı uzmanlar da benzer yönde yorumlarda bulundu. Seul merkezli analist Song Myung Sup, Bloomberg’e verdiği demeçte bu yıl Samsung’un mobil işlerinden iyi haberler duymayı beklemediğini dile getirdi. Daishin Securities’den Claire Kim ise Samsung için şu anda en önemli şeyin özellikle Çin gibi ülkelerde hızla düşen pazar payını korumak olduğunun altını çizdi.

Samsung ikinci çeyrek mali sonuçlarını açıklarken daha yavaş bir kâr büyümesi beklediğini ortaya koymuş, haziran ayında yatırımcıları yakın zamanda bir çıkış beklememeleri yönünde uyarmıştı. Yine de, yakında çıkacak Galaxy Note 4 nedeniyle şirket geleceğe dönük iyimserliğini de korumaya devam ediyor. 2014 dördüncü çeyrek sonuçları sayesinde Samsung’un dördüncü nesil Note telefonunun büyük ekranlı iPhone’larla, özellikle de iPhone 6 Plus ile nasıl rekabet ettiğini görme fırsatı elde edeceğiz.

Tabii ki, kârlılık büyümesinde hafif bir yavaşlama bir şirketin yaşayabileceği en kötü problem olmaktan uzak. Geçmişte Apple’ın başına da benzer durumlar gelmişti. Rekor kârlar elde etmek kadar kayıplar yaşamak da muhtemel.

Samsung’un 2014 üçüncü çeyrek finans sonuçlarını bu ayın sonunda açıklaması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER