Teknoloji

Samsung’un 2018 model QLED TV’leri Bixby ile daha akıllı olacak

samsung 2018 model qled tv serisi
Görsel: Pocket-lint

Samsung 2018 model QLED TV ürün yelpazesinin duyurusunu gerçekleştirdi. Beş farklı seriden oluşan 2018 ürün gamı içindeki seçenekler, Bixby sesli asistan ve SmartThings platformunun varlığı sayesinde daha akıllı olacak.

Serinin en temesinde Q9F ve Q8F QLED TV modelleri bulunuyor. Bu düz ekran TV’lerin büyüklükleri 55 ile 88 inç arasında değişiyor. Ancak en önemlisi, bunlar Direct Full Array (DFA) teknolojisini barındıran tek ürünler olarak dikkat çekiyor. Samsung, bu teknolojinin nasıl çalıştığı veya tam dizi arka aydınlatmadan ne gibi farklılıklar sunduğunu söylemedi. Ancak şirketin verdiği özet niteliğindeki bilgi, iki teknolojinin de benzer şekilde çalıştığını gösteriyor.

DFA, arka ışık alanları barındıran bir panel kullanıyor. Böylelikle arka ışık akıllı ve bağımsız biçimde kontrol edilebiliyor, siyah veya beyaz seviyeleri ayarlanarak çok koyu görüntüler, derin siyahlar ya da parlak görüntüler üretilebiliyor. Böylelikle izlenen içerik hiç olmadığı kadar mükemmel görünüyor.

samsung 2018 model qled tv serisi
Görsel: Pocket-lint

Q9F ve Q8F’in hemen altında Q7C, Q7F ve Q6F modellerini görüyoruz. Burada “C” harfi kavisli ekranı, “F” ise düz ekranı temsil ediyor. Q7 serisi içinde 55’ten 75 inçe kadar büyüklüğü değişen seçenekler sunuluyor. Ürün yelpazesine bu yıl yeni eklenen Q6F içinde ise 49, 55, 65, 75 ve 82 inçlik seçenekler bulunuyor. Bu seri, kağıt üstündeki özelliklerine bakıldığında giriş seviyesi fiyat segmentine hitap edecek gibi görünüyor.

Tüm QLED modelleri HDR10+ uyumluluğu taşıyor. Dolby Vision ile benzer şekilde çalışan bu teknoloji açık bir standart niteliğini taşıyor. Ekrana çerçeve çerçeve, ne kadar parlak veya koyu görüntü üretmesi gerektiği dikte ediliyor. TV’lerde Samsung’un Ambient Mode olarak adlandırdığı; TV kullanılmadığı zamanlarda ekranda haber başlıkları veya hava durumu gibi bilgileri ekranda gösteren bir sistem de bulunuyor. Samsung, QLED TV’nin bir duvara monte edilmesi hâlinde, ekranın yerleştirildiği duvardaki görüntüyü gösterip bu şekilde kendisini kamufle edebileceğini de söylüyor.

samsung 2018 model qled tv serisi
Görsel: Pocket-lint

2018 model Samsung QLED TV’lerinin bir başka yeniliği de Samsung’un sesli asistanı Bixby oluyor. Geçen yıl Galaxy S8 ve S8+ ile birlikte duyurulan Bixby, şimdi TV’lerde de kullanım alanı bulunuyor. Bixby TV’nin birçok özelliğini sesle kontrole imkan veriyor. Kullanıcılar izlemek istedikleri kanalı söyleyerek ona geçiş yapabiliyor. Bixby ile gelen bir başka özellik de Effortless Log In olarak adlandırılan, zahmetsiz kullanıcı girişi özelliği oluyor. Bu mod sayesinde Samsung Galaxy akıllı telefonu kullanarak QLED TV’ye kullanıcı girişi yapılabiliyor.

samsung 2018 model qled tv serisi
Görsel: Pocket-lint

Son olarak, Q7 ve Q9 serisi TV’lerde, One Invisible Connection olarak adlandırılan bir özellik bulunuyor. Güç ve video kablolarını taşıyan tek kablo sayesinde kablo kalabalığı azalıyor. Bu arada Samsung TV’leri için yıllardır satılan OneConnect kutusu da hâlâ temin edilebiliyor, ancak bu kutunun boyutu da eskisine göre daha da büyüdü. Ne de olsa, bu kutu güç ve bağlantıların sorumluluğunu üstleniyor, TV’ye sadece tek bir kablonun gitmesini sağlıyor.

Samsung’un 2018 model QLED TV’leri bu ayın sonlarına doğru dünya çapında piyasaya sunulmaya başlanacak. Fiyat bilgileri daha sonra belli olacak.

İLGİLİ HABERLER